درختان و گیاهان

درخت انجیر

همه چیز درباره ی درخت انجیر

شناخت و معرفی درخت انجیر

درخت انجیر خوراکی ( فیکوس کاریکا ) ، یا شال انجیر با نام علمی Ficus carica جز میوه های قدیمی بوده و ۶۰۰ گونه ی مختلف دارد . که به صورت زینتی ( فیکوس الاستیکا یا درخت کاتوچو که جنبه ی زینتی و صنعتی دارد ) و وحشی وجود دارند . که از نظر ظاهر و برگ ها با هم متفاوت هستند . این درختان از راسته ی گل سرخ سانان و تیره ی موراسه ها می باشد . با دانه برفی همراه باشید تا شیوه ی کاشت و نگهداری این میوه ی بهشتی ( نام یکی از سوره های قرآن است ) را برای شما بیان کنیم .

ویژگی ها

  • انجیر ، از تیره ی توت ها و از جنس فیکوس ها می باشد .
  • در کتاب تورات هم نام نوعی انجیر به نام فیکوس سیکوروس آمده است .
  • قدمت این میوه به ۲۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می رسد .
  • این گیاهان بیشتر آب و هوای گرم و نیمه گرم را می پسندند .
  • ولی در مناطق شمالی هم قابل کاشت می باشند .
  • خاستگاه اصلی این گیاهان در مدیترانه ( اروپا و آسیا ) می باشد .
  • این درختان جز درختان خزان پذیر محسوب می شوند .
  • ارتفاع آن ها در شرایط ایده آل به ۴ الی ۹ متر هم می رشد .
  • برگ های این گیاه ، پنجه ای ، بزرگ ، کرک دار با لبه های ۳ الی ۵ لوب  و بسیار شبیه به درخت انگور است .
  •  این درخت در واقع تک پایه است  و گل های نر و ماده ی این درخت ، به صورت جدا از هم درون رسپتاکل ( واقع در جدار داخلی گل آذین گلابی شکل است) قرار دارند .
  • قسمت فوقانی محفظه ی گلابی شکل ، دارای سوراخ بسیار کوچکی است و گل های نر و ماده در ورودی و در زیر فلس های ریز قرار گرفته اند .
  • گرده افشانی را زنبورهای بلاستوفاگابرعهده دارند .
  • به محض بریدن شاخه ، ساقه و برگ شیرابه ای سفید رنگ از آن خارج می شود .

شهر انجیر در ایران 

شهر انجیر در ایران ، روستای سمنگان یا سمغان ( روستایی در بالای کوه شاپور نزدیک کازرون )  می‌باشد . البته شهرستان پلدختر ( انجیر سیاه ) و استهبان ( انجیر سبز ) از دیگر تولید کنندگان انجیر هستند .

نوع دیگری از انجیر به صورت خودرو و طبیعی وجود دارد ، که بیشتر در مناطق کوهستانی مشاهده می شوند . تنها فرق این درختان با درختان انجیر معمولی در مقاومت آن ها در برابر سرما و کم آبی است .  درحالی که میوه ها از نظر طعم و مزه باهم متفاوت نیستند . انجیر کوهی بیشتر در کوه های قهستان و جنوب خراسان و منطقه ی زیبد رشد می کنند .

کشورهای تولید کننده انجیر 

کشورهای زیادی در تولید انجیر در جهان وجود دارند که عبارتند از :

  • مصر  : ۱۷۷,۱۳۵ تن
  • مراکش :  ۱۳۷,۹۳۴ تن
  • الجزایر :  ۱۲۸,۶۸۴ تن
  • ترکیه : ۳۰۵,۶۸۹ تن ( بیشترین )
  • ایران : ۷۰,۷۳۰ تن ( کمترین )
  • میزان تولید شده ی انجیر در جهان در سال ۹۶ به ۱٬۱۵۲٬۷۹۹ رسید .

انواع درختان انجیر که از نظر اقتصادی پرورش داده می شوند عبارتند از :

  •  فیکوس کاریکا (خوراکی)
  • فیکوس پودوکاریکا (خوراکی)
  • فیکوس پالماتا (خوراکی)

انواع درختان انجیر که از نظر و زینتی و صنعتی پرورش داده می شوند عبارتند از :

  • فیکوس الاستیکا یا درخت کاتوچو ( جنبه ی زینتی و صنعتی )
  • فیکوس بنگالنسیس ( جنبه ی زینتی )
  •  فیکوس رلیگیوزا ( جنبه ی زینتی )
  • فیکوس بنجامین ( جنبه ی زینتی )
  • فیکوس لیراتا ( جنبه ی زینتی)

انواع درخت انجیر خوراکی 

در کشور ایران ۸ نوع انجیرخوراکی از گروه ازمیر تا به حال مورد بررسی قرار گرفته است که عبارت است از :

  1. انجیر سبز
  2. انجیر سیاه
  3. شاه انجیر
  4. انجیر برگ چناری
  5.  انجیر متی Matty
  6. انجیر المی Allomi
  7. انجیر رونو  Roonoo
  8. انجیر کشکی Kashky

مناطقی از کشور ایران که درخت انجیر در آن کاشته می شود 

  1. استان فارس شهرستان استهبان
  2. استان فارس شهرستان نی ریز
  3. استان فارس روستای نوایگان
  4. استان فارس روستای کرفت
  5. استان فارس روستای آبسرد
  6. استان فارس روستای شاخون
  7. استان لرستان شهرستان پلدختر(روستای امامزاده بابازید)
  8. استان لرستان بخش زیودار
  9. استان مازندران شهرستان گلوگاه
  10. استان مازندران شهرستان گلوگاه (بخش مرکزی گلوگاه)
  11. استان خراسان جنوبی شهرستان طبس روستای چیروک

شرایط نگهداری از درخت انجیر 

نور مورد نیاز :

این درختان همانند درخت سیب ، درخت انبه ، درخت اقاقیا ، درخت آلو  و … به مکانی روشن با نور مستقیم خورشید را می پسندند . این گیاهان برای رشد بهتر و تولید محصولی بیشتر و با کیفیت تر به نور مستقیم خورشید نیاز خواهد داشت . اگر درخت انجیر خود را در گلدان نگهداری می کنید آن را در پشت پنجره ی نور گیر خانه خود قرار دهید .

خاک مورد نیاز :

ph خاک بهتر است ۶ الی ۷/۵ باشد . هرچند درختان انجیر در انواع خاک ( از شنی گرفته تا رسی ) رشد می کنند . اما بهتر است از خاک هایی با زهکش ( زهکشی مانع خفه شدن ریشه ها و مرگ درختان شده و در مزه میوه هم تاثیر مثبت دارد )  مناسب برای کاشت آن ها استفاده کنید .

البته در زمین های شنی ، خطر حمله ی کرم های لوله ایی از درصد بالایی برخوردار است . بنابراین بهترین و ایده آل ترین خاک برای پرورش درختان انجیر خاک های لمونی ( لیمونی یا لوم ) + شنی می باشد . این نکته را فراموش نکنید ، در این نوع خاک ، تولید محصول به علت رشد زیاد شاخ و برگ ۲ یا ۳ سال ممکن است به تأخیر بیفتد .

آب مورد نیاز : ( میزان آب مورد نیاز درخت انجیر )

  • نیاز آبی این درخت نسبت به درختان میوه کمتر می باشد .
  • این گیاهان به خشکی خاک مقاومت خوبی نشان می دهند .
  • اگر در مناطق بارانی ( شمال کشور و … ) زندگی می کنید در طول سال نیازی به آبیاری فیزیکی ندارید و بارندگی سالیانه کفایت می کند .
  • اگر در مناطق گرم و نیمه گرم زندگی می کنید بهتر است نهال های کاشته شده و گیاهان در فصل رشد یعنی بهار و تابستان و زمان میوه دهی را آبیاری کنید .
  • آبیاری در فصول رشد باید به صورت منظم انجام شود .
  • کمبود آب هم باعث عدم رشد و تولید محصول می شود .
بنابراین :
  • هفته ای ۱ مرتبه در فصل تابستان کافی است .
  • این درختان در فصل زمستان به آبیاری کمتری نیاز خواهند داشت  ( بارندگی می تواند نیاز گیاه را فراهم کند ) .
  • مناسب ترین زمان آبیاری یک ماه قبل از رسیدن میوه ها می باشد .
  • این آبیاری موجب بزرگتر ، بهتر و خوش مزه تر شدن میوه ها خواهد شد .
  • آبیاری بیش از اندازه هم باعث عدم کیفیت محصول در این ماه می شود .
  • پس در آبیاری درختان افراط و تفریط نکنید .
  • خاک هایی رسی که آب را در بافتشان نگه می دارند ، باعث به وجود آمدن میوه های ترک خورده و بد طعم می شود .

اگر درختان انجیر را به صورت دیم کاشته اید باید آن ها را در مناطقی با میزان بارندگی حداقل ۴۰۰ الی ۴۵۰ میلی متر در سال بکارید . بارش باران در زمان باردهی و تلقیح می تواند برای درخت مشکل ساز باشد و محصول را کاهش دهد . همچنین بارندگی در زمان برداشت محصول باعث عدم کیفیت آن خواهد شد . در مناطق مرطوب ، میوه و دم آن بزرگ تر می شود ولی میزان شیرین بودن آن کم خواهد بود . این درحالی است که در هوای گرم و خشک میوه و دم آن کوچک تر می شود و میزان شیرینی آن نسبت به میوه های عمل آمده در هوای مرطوب بیشتر است .

دمای مورد نیاز :

  • این درخت مناسب کاشت در مناطق نیمه گرمسیری است و به زمستان ملایم و تابستان گرم نیاز دارد .
  • درخت انجیر به دماهای بالا مقاومت نشان می دهد .
  • اما به سرمای بیش از حد مقاوم نیست .
  • به همان اندازه که این درخت به دماهای بالا مقاوم است نسبت به سرما الخصوص در دوره جوانی ( نهال ) حساس می باشد .
  • سرما یک عامل محدودکننده در کاشت این درخت می‌باشد .

به طور کلی دمای مناطقی که این درخت را در آن پرورش می دهید نباید از دمای ۱۱ – درجه سانتی گراد کمتر باشد . اگر درخت را در گلدان کاشته اید و در بیرون از خانه نگهداری می کنید ، در فصل زمستان آن را به خانه انتقال دهید . اگر این درخت را در باغچه خانه پرورش می دهید بهتر است ، زمانی که دمای هوا پایین تر از ۱۱ – درجه باشد ، از خطر یخ زدگی محافظت شود ( سوزاندن مقداری هیزم در کنار درختان می تواند گیاه را از یخ زدگی محافظت کند ) .

مناسب ترین و ایده آل ترین دما برای نگهداری درختان انجیر ۲۵ الی ۳۵ درجه ی سانتی گراد می باشد . این درختان تا دمای ۴۰ الی ۴۲ درجه ی سانتی گراد را به خوبی تحمل می کنند اما قرار گرفتن در دماهایی بالاتر از میزان ذکر شده می تواند در کیفیت محصول نهایی اثرات منفی داشته باشد .

سرمای مورد نیاز :

نیاز سرمایی درختان انجیر برای شکستن استراحت انجیر به قدری کم است که قرار گرفتن به مدت چند هفته در هوای خنک می تواند نیاز سرمایی این درختان را برطرف کند . به طوری که ۱۰۰ الی ۴۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتی گراد نیاز سرمایی آن را بر طرف می سازد .

هرس درخت انجیر 

درخت انجیر


  • این درختان برای تولید محصول بهتر و با کیفیت تر به هرس نیاز دارند .
  • هرس از عملیات مهم باغبانی است .

هرس به معنی حذف شاخ و برگ های ضعیف ، آسیب دیده و رسیدن نور و تهویه هوا به قسمت های داخلی تاج درخت برای تولید بهتر محصول است . هدف اصلی هرس ، قدرت باروری و ایجاد تعادل فیزیولوژیکی بین رشد شاخه ها است . هرس در مناطق سرد در  اسفند ماه تا فرودین ماه صورت می گیرد .

هرس این درختان به دو صورت انجام می شود که عبارت است از :

۱ – هرس فرم : 

هرس در مناطق سرد در ماه های اسفند تا فرودین صورت می گیرد .

این نوع هرس در سال های اول کاشت برای فرم اصلی درخت انجام می شود . در هرس فرم ، شما تعیین کننده ی رشد بوته ای و یا پابلند درختان هستید و می توانید به دلخواه آن را هرس کنید .

هرس فرم خود به دو روش انجام میشود که عبارت است از :

 الف – هرس فرم ( تشکیل درخت به شکل بوته ) :

در این روش ، می توان گفت که درخت تنه ی اصلی ندارد و اگر هم داشته باشد خیلی کوتاه و نهایتا به ارتفاع ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر است . در این حالت شاخه های اصلی هم به شکل پاجوش تشکیل می شوند . در سال اول کاشت ، تنه های نهال را از ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر از سطح خاک هرس کرده و جای زخم با یک چسب باغبانی می پوشانند .

این کار باعث به وجود آمدن شاخه های جانبی می شود . در سالهای بعدی (سال دوم و سوم ) به جای بریدن تنه اصلی ، شاخه های جدیدی که روی تنه رشد کرده اند را می برند . تا آنها هم بتوانند شاخه های جانبی تولید کنند . این نوع هرس در سال های اول کاشت باعث شکل بوته ای درخت انجیر می شود .

 ب – هرس فرم ( تشکیل درخت به شکل پابلند ) :

در این روش ، شاخه های اصلی و بارده روی درخت در فاصله ی ۱ الی ۱/۵ متر از سطح خاک قرار گرفته اند . در سال های اول کاشت ، نهال را از فاصبه ی ۵۰ سانتی متری از سطح خاک هرس می کنند . قسمت های باقی مانده از تنه ی اصلی از نهال در سال بعد ، شاخه های فرعی تولید خواهد کرد . در سال دوم تمامی شاخه ها را بجز آخرین شاخه که در بالای تنه ی دو ساله قرار دارد هرس می کنند . این شاخه ( منظور اخرین شاخه باقی مانده است ) را به طول ۵۰ الی ۶۵ سانتی متر از محل اتصال به تنه ی درخت انجیر را قطع می کنند .

در سال بعدی ( سوم ) ۳ الی ۴ شاخه در بالای تنه ی درخت انجیر نگهدارید و بقیه را حذف کنید .  روی شاخه ی باقی مانده به فاصله ی ۲۰ الی ۲۵ سانتی متر از تنه درخت عمل هرس را انجام می دهند . در این حالت شاخه های اصلی که تاج درخت را تشکیل خواهد داد ایجاد خواهند شد .

۲ – هرس بار دهی :

این نوع هرس را در اواخر زمستان و گاهی در فصل تابستان انجام می دهند .

حذف کامل شاخه های خشکیده و بی استفاده ، نرک ها ، پاجوش ها یا شاخه هایی که مانع تابش نور خورشید به دیگر قسمت های درخت می شود ، است . توصیه می گردد که حتما محل زخم ها باید با چسب مخصوص باغبانی بپوشانید . این نوع هرس باعث تضمین سلامت درخت انجیر و کیفیت محصول خواهد شد .

کوددتقویتی انجیر (کود شیمیایی برای درخت انجیر)

می توانید درختان انجیر را در فصول رشد یعنی بهار و تابستان ( الخصوص زمانی که درخت انجیر دارای میوه است ) هر دو هفته ۱ مرتبه کوددهی کنید . بهتر است از کودهای مایع برای رشد آن ها استفاده شود . البته از کودهای جامد هم می توان استفاده کرد .

در کوددهی برای این درختان زیاده روی نکنید بعضی افراد معتقدند ، که اصلا کود حیوانی و شیمیایی برای این درختان جایز نیست و ممکن است برای آن ها مشکلات زیادی را به وجود بیاورد ، البته ثابت شده است که کود های ازته می توانند مقدار محصول را بالا برند . نیاز این درخت به کود های فسفر و پتاس بسیار زیاد است . در تولید انجیر برای مصرف فوری و تازه آن بعد از چیدن و یا فروش آن در بازار باید مقدار بیشتری کود ازته استفاده کرد ،نسبت به انجیرها یی که پس از خشک شدن به بازار عرضه می شوند . در تهیه انجیر خشک از استفاده بیش از اندازه کودهای ازته خودداری کنید .

مقدار کود مورد نیاز انجیر در هر هکتار عبارتند از :

  • ۸۰ کیلوگرم ازت خالص ، به صورت N
  • ۵۰ کیلوگرم فسفر به صورت P2O5
  • ۵۰ کیلوگرم پتاس به صورت K2O

نیاز این درخت به کلسیم و منیزیم نیز بسیار زیاد می باشد .

به طور کلی ، هر هکتار باغ انجیر با ۱۰۰ درخت در سنین باردهی مقادیر زیر را به صورت مواد غذایی از زمین جذب می کند که عبارتند از :

  • N برابر است با ۷ کیلوگرم
  • P2O5 برابر است با ۲ کیلوگرم
  • K2O برابر است با ۸ کیلوگرم
  • Cao برابر است با ۱۰٫۵ کیلوگرم
  • Mgo برابر است با ۲٫۵ کیلوگرم

عمق ریشه درخت انجیر

  •  همچنین می توان مقدار کود مورد نیاز را از طریق تجزیه خاک و برگ ها به دست آورد .
  • این درخت دارای ریشه های فوق العاده مشبک و زیاد می باشد .

هر کدام ازاین ریشه ها به ریشه های ریز و ریزتر تقسیم می شوند و قادر به نفوذ بالایی در عمق زمین هستند . درخت انجیر با کمک چنین شبکه ی عظیم و گسترده ای می تواند مواد غذایی موجود در عمق خاک را جذب کند . اما استفاده از کودهای دارای آزت ، فسفره و پتاس تاثیرات مثبتی در رشد و تولید محصول بیشتر خواهد داشت .

کود حیوانی برای درخت انجیر 

درخت انجیر برای رشد خودقادر است از کود های آلی به ویژه کود های حیوانی استفاده کند . این کودها در تغییر ساختمان خاک تاثیر چشم گیری می گذارد و می توانند باعث نرم تر شدن بافت خاک شوند . این عمل باعث تغییر فیزیکی خواص خاک خواهد شد .

این مطلب را هم بخوانید !
درخت گردو

درخت انجیر در چند سالگی میوه می دهد ؟

زمان باردهی با توجه به قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی متفاوت است .

اما در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری درختان انجیر پس از گذشت ۲ یا ۳ سال بعد از کاشت وارد فاز میوه دهی می شوند و می توانند میوه تولید کنند . این درختان در سن ۵ الی ۷ سالگی خود به حداکثر ، تولید محصول می رسند .

هر درخت انجیر چند کیلو میوه می دهد ؟

میزان تولید محصول با توجه به شرایط محیط ، بارندگی ، کاشت دیم و آبی متفاوت است . محصولات به وجود آمده سالیانه هر هکتار انجیر در بهترین شرایط باردهی (هنگامی که درختان انجیر در حداکثر باردهی قرار دارند ) درختان بین ۱۶ الی ۲۰ تن انجیر می توانند تولید کنند .

انجیر دیم ۳ تن در هر هکتار

انجیر آبی ۱۶ تا ۲۰ تن در هر هکتار

این خود برابر ۴ تا ۵ تن انجیر خشک است .

عکس درخت انجیر

فاصله ی مناسب کاشت درختان انجیر 

فاصله مناسب کاشت نهال ها در باغات انجیر به صورت ۴ ردیف پشت سرهم با فاصله مناسب یعنی ۴۰ سانتی متر از یکدیگر می باشد . پس از هر ۴ ردیف یک فاصله ۶۰ الی ۷۰ سانتی متری فضای آزاد قرار دارد . فاصله مناسب نهال ها از هم بر روی هر ردیف باید ۲۵ الی ۳۰ سانتی متر باشد و نهال ها در وسط پشته کاشت شوند .

علت خشک شدن درخت انجیر 

احداث باغ ، جز سرمایه گذاری های بلند مدت محسوب می شود . این عمل مسلتزم ، وقت ، هزینه و علم فراوان در این کار می باشد . پس هر گونه اشتباهی در این پروسه می تواند منجر به خشکی درختان و در نهایت از بین رفتن سرمایه ، وقت و … می شود .

مهم ترین عوامل در خشک شدن نهال های انجیر عبارت است از :

 ۱ – آبیاری کم و نادرست 

آبیاری یکی از مراحل مهم در عملیات زراعی است . با این حال اگر آبیاری به صورت کم و زیاد در اختیار نهال قرار گیرد ، منجر به خشکی آن می شود . مثلا آبیاری نهال ها باید در صبح زود و یا در غروب صورت گیرد . البته اگر نهال ها در وسط روز و در اوج گرما حالتی پژمرده به خود گرفته باشند ، نیاز به آبیاری پیدا می کنند . میزان آب مورد نیاز برای آبیاری نهال ها زیاد است . از آبیاری در حجم کم برای نهال ها خودداری کنید چراکه یکی از عوامل مهم در خشکیدگی و سوختگی نهال های انجیر آبیاری کم می باشد . به طور کلی میزان آب مورد نیاز برای هر نهال در هر آبیاری ۲۰ الی ۳۰ لیتر می باشد .

۲ – نهال های نامرغوب و غیر استاندارد 

از نهال های غیر استاندارد (ضعیف ، ریشه های آسیب دیده ، آلوده به بیماری ) در باغ خود استفاده نکنید . نهال های غیر استاندارد پس از مدتی خشک می شوند .

۳ – بیماری و آفات 

از نهال های بیمار و آلوده استفاده نکنید . به طوقه نهال ها در هنگام خرید توجه کنید . پوسیدگی طوقه باعث خشک شدن نهال ها خواهد شد .

برگ درخت انجیر

برداشت انجیر

برداشت درخت انجیر آبی که به صورت مصارف تازه خوری کاربرد دارد در اواخر تیر ماه ( ماه اول تابستان ) می باشد .

برای این کار باید از دستکش استفاده نمود .

چراکه شیرابه ی سفید رنگ آن باعث سوزش و خارش دست ها می گردد .

میوه ی درخت انجیر در استهبان ( شهری در شرق استان فارس است ) از اوایل مرداد ماه می رسد .

در استهبان از انواع انجیر به صورت تازه استفاده می شود که عبارتند از :

  • انجیر سیاه
  • شاه انجیر
  •  انجیر متی(Matty)

اول از همه انجیر سیاه می رسد و بعد از آن  انجیر سبز رسیده و آماده ی برداشت می شود .

تمامی انجیرها بجز انجیر سبز جهت مصارف تازه خوری کاربرد دارند .

برداشت انجیر سبز از اواخر مرداد شروع و تا اواسط مهر ادامه دارد .

انجیر سبز به صورت خشک شده برداشت می شود .

به این شکل که باغداران آن ها را روی درخت نگه داشته تا خشک شوند .

پس از این مرحله ، انجیرها خود از درخت می ریزند و باغداران هر هفته ۱ مرتبه باید به جمع آوری آن ها اقدام کنند .

تکثیر درخت انجیر 

این درخت به چند روش قابل تکثیر است .

روش های جنسی ( کاشت از طریق بذر )

کاشت بذر ( روش جنسی )

کاشت بذر ، روش مرسومی نخواهد بود چراکه ممکن است در تکثیر این گیاه دچار مشکل شوید . در این روش پایه های تولید شده و جدید شبیه به پایه های مادری نخواهند بود . این روش تنها برای انواعی از درختان انجیر به کار می رود که پس از گرده افشانی ، میوه هایشان بتوانند بذز تولید کنند ( درواقع میوه هایی که هنگام خوردن ، بذرهایشان زیردندان احساس می شوند ) . برای جدا کردن بذرها از میوه ها ، آن ها را با دست خوب له می کنند سپس در غربال خیلی ریز ( پارچه ) می ریزند و زیر شیر آب با فشار زیاد قرار می دهند . فشار آب باعث جدا شدن گوشت از سوراخ غربال و باقی ماندن بذرها می شود . بذرها را خشک کرده و در خاک می کارند .

به این نکته دقت کنید :

برای کاشت و پرورش درختان انجیر در باغات فقط از روش غیر جنسی که در زیر به آن می پردازیم استفاده می شود .

روش های غیر جنسی ( قلمه گیری ، پاجوش ، خوابانیدن و پیوند زدن )

در شهرستان استهبان از روش های غیر جنسی مانند قلمه گیری و پاجوش ها و پیوند زدن جهت تکثیر استفاده می کنند .

قلمه گیری (غیر جنسی) :

قلمه گیری خود به دو روش کاشت خزانه و کاشت مستقیم انجام می شود که عبارتند از :

 ۱ – کاشت خزانه ای 

قلمه ای به طول ۲۰ الی ۲۵ سانتی متر از پایه های درختان سالم و قوی جدا کنید .

فصل قلمه گیری در اواخر فصل پاییز و قبل از رسیدن سرما و یخبندان زمستان می باشد . پس از دسته کردن در مکانی خشک با دمای ۵ الی ۶ درجه ی سانتی گراد نگهداری می کنند . تا زمان کاشت آن ها در اواخر فصل زمستان و بهار فرا رسد . این قلمه ها را بر روی خطوطی با فاصله ی مناسب بین ۴۰ الی ۴۵ سانتی متر ازهم در هوای آزاد در عمق ۷ سانتی متری خاک می کارند . بعد از کاشت قلمه ها ، آن ها را بلافاصله آبیاری کنید به طوری که خاک اطراف قلمه ها تا تشکیل اولین جوانه ها مرطوب باشد .

۲ – کاشت مستقیم

زمان کاشت درخت انجیر در استهبان از اوایل اسفند ماه تا نیمه ی اول فروردین ماه می باشد .

همانطور که از اسم این نوع کاشت پیداست ، در این روش باید در مرحله ی اول گودال هایی به عمق ۱ الی ۱/۵ متر با طول و عرض ۸۰ سانتی متر الی ۱ متر را در اسفندماه و یا اوایل فروردین ماه حفر کرد . دراین ماه قلمه های ۳ یا ۴ ( پای های ۳ الی ۴ ساله ) ساله و یا مسن تر که ۷۰ تا ۸۰ سانتی متر طول و ۲ تا ۴ سانتی متر قطر دارند ، تهیه کنید آن ها را به هورمون های ریشه زایی آغشته کنید و بلافاصله بکارید .

آبیاری را در این زمان بلافاصله بعد از کاشت انجام دهید .

پاجوش ( غیر جنسی ) :

فصل کاشت پاجوش ها درفروردین ماه و اسفند ماه است .

درخت انجیر هم مانند درخت چنار ، پاجوش های زیادی تولید می کند .

پاجوش های ریشه دار اطراف درخت را می توانید جدا کنید و آن ها در گودال های با عمق مناسب بکارید . ( در این روش بهتر است قبل از کاشت پاچوش ها ، شاخه های اضافی را حذف کنید و تنها ۲ شاخه باقی بگذارید ) . در شهرستان استهبان روش کار به این صورت است که در هر گودال ۲ پاجوش می کارند . که شاخه های آن ها را   قطع کرده از هر پاجوش یک شاخه باقی می گذارند که یک یا دو جوانه ی این شاخه ها در هنگام کاشت خارج از خاک قرار  می گیرد . پس از کاشت پاجوش ها ، آن ها را آبیاری کنید .

خوابانیدن ( غیر جنسی ) :

فصل انجام این عمل در فصل بهار و اوایل تابستان می باشد .

در این روش اصلا نیازی به برش شاخه ها در همان ابتدای کار نیست !!

در این روش بهتر است شاخه های سالم و سبز و زیرین را انتخاب کنید . شاخه ی زیرین را روی خاک قرار دهید و مقداری خاک باغچه + ماسه روی آن بریزبد . در این حالت باید نوک شاخه بیرون از خاک قرار بگیرد . برای سهولت در کار و یا فیکس کردن شاخه ها می توان از گیره های سوزنی استفاده کرد .

  • برای ریشه زایی بهتر است خاک شاخه ی خوابیده همیشه مرطوب باشد .
  • پس از گذشت چند هفته شاهد ریشه دار شدن شاخه ها می شوید .

بعد از ریشه دار شدن ، شاخه ها را از محل اتصال و زیر قسمت ریشه دار شده را با یک چاقوی تمیز جدا کنید . حال بستر مناسبی از خاک ماسه + خاک باغچه + خاکبرگ جدا کنید آن ها را بکارید تا بتوانند به نهال های قوی تبدیل شوند ( البته به جای کاشت در گلدان ،می توان آن ها را مستقیم در باغچه کاشت ) . یکی از مزیت های تکثیر به روش خوابانیدن این است که به علت متصل بودن شاخه های خوابیده به درخت مادر ، مواد آلی ، آب و مواد غذایی  و … از گیاه مادر به شاخه خوابیده انتقال یافته و گیاه جدید دچار استرس نخواهد شد .

پیوند زدن ( غیر جنسی ) :

روش های پیوند زدن برای تبدیل انجیر های مختلف مانند : سبز ، سیاه ، متی ، شاه انجیر و انجیر بَرCaprifig    به یکدیگر استفاده می کنند . پیوند لوله ای در شهرستان استهبان در اردیبهشت ماه مرسوم است .

آفات و بیماری های مهم درختان انجیر 

مبارزه با آفات و بیماری‌ها از اقدامات ضروری در نگهداری انجیر است .

آفت ها

 آفات درخت انجیر مطابق تصویر در زیر توضیح داده شده است

۱ – مورچه ی درخت انجیر 

اولین و شایع ترین آفات درختان انجیر مورچه ها هستند .

مورچه از دو راه می تواند به درختان انجیر آسیب رساند که عبارت است از :

مورد اول ، خسارت زدن به عامل گرده افشانی یعنی حشرات پلاستوفاگا می باشد . این حشرات غذای مناسبی برای تغذیه ی مورچه ها به حساب می آیند . مورچه ها باشکار و تغذیه ی آن ها باعث کاهش میزان گرده افشانی و در نهایت ریزش میوه‌های تلقیح نشده می‌شوند .

مورد دوم ، خسارت زدن و تغذیه ی مورچه ها از میوه های رسیده می باشد . این امر موجب کاهش کمیت و کیفیت  محصول خواهد شد .

مبارزه :

  • از روش های سنتی بیشتر برای کنترل این آفات استفاده می شود .
  • به این صورت که مقداری سم مخصوص را در لانه مورچه ها و دور تنه ی درخت انجیر می ریزند .

۲ – پروانه ی برگخوار انجیر ( Ocnerogvia amanda )

  • لاروهای این پروانه از برگ ها تغذیه کرده و می توانند به درختان انجیر آسیب زیادی وارد کنند .
  • این آفات بیشتر در استان های فارس ، مرکزی و شمال کشور دیده می شوند .

لارو این آفات در زیر سنگ ها و سوراخ های اطراف درختان آلوده زمستان را سپری می کنند . لاروها همزمان با غروب آفتاب از پناهگاه های خود خارج شده و به سمت درخت می روند و از برگ ها تغذیه می کنند . تغذیه از زمان غروب آفتاب شروع می شود و تا ۱ ساعت بعد از آن ادامه می یابد . لاروها پس از تاریک شدن شب از درخت پایین می آیند . لاروها در این سن ( در فصل زمستان ) و در فصل زمستان فعالیت چندانی ندارند . اما با برداشتن سنگ ها ، شروع به حرکت و فعالیت می کنند . لاروها در اواخر اسفندماه به شفیره تبدیل شده و پیله ای نازک و تور مانند به دور خود می‌تنند .

همزمان با گرم شدن هوا در اواسط فروردین ماه به پروانه تبدیل می شوند . پروانه های ماده پس از دوران بلوغ ، جفت گیری کرده و روی برگ ها تخم گذاری می کند . تخم ها پس از یک هفته دوره جنینی خود را طی می کنند . این حشرات ۵ سن لاروی دارند . طول دوره ی لاروی  ( دمای ۱۸ الی ۲۳ درجه ی سانتی گراد و رطوبت ۵۸ درصدی ) ۳۰ روز می باشد . پس از گذشت این مدت ، لاروها در روی برگ ها ، پیله نازک به دور خود می تنند و در ۴۸ ساعت به شفیره تبدیل می شوند .

مبارزه :

  • پیچیدن مقوا به دور شاخه های آلوده با استفاده ازسموم آفت کش
  • پاشیدن سم به دور طوقه ی درخت
  • سم پاشی در زیر درختان انجیر یا پیچاندن نایلون ( به دلیل تأثیر بیشتر و عدم نیاز به آب و سم پاشی ) در اطراف تنه ی درختان آلوده
  • برای نابودی آن ها می توان از سموم دیفلوبنزورون (دیمیلین ) به نسبت ۳/. در ۱۰۰۰ استفاده کنید .

۳ – کنه ی تار عنکبوتی ( AcariTetranychidae )

  • این کنه ها با نام های دیگری چون کنه ی عنکبوتی ، کنه ی دو نقطه ای و کنه ی تارتن نیز شناخته می شوند .
  • این آفات ۱۲۰۰ گونه ی متفاوت دارند .

علائم اولیه به صورت لکه هایی روی برگ های گیاهان دیده می شوند . ( روی برگ های ضخیم این لکه ها معمولا ایجاد نمی شوند ) . کنه ها از سلول های موجود در برگ گیاهان تغذیه می کنند . باعث آسیب رساندن به کلروفیل ( سبز رنگ هستند ) می شوند . آلودگی در بخش های گسترده موجب بی رنگ شدن برگ ها ، خشکی و در آخر ریزش آن ها می شوند . اگر جمعیت کنه ها زیاد باشد ، می تواند مرگ گیاه را حتمی سازد .کنه ها ، تارهای نازکی در مسیر خود می تند . اگر سطح زیرین برگ ها را بررسی کنید ، می توانید به وضوح این تارها را ببینید . تارها می توانند سطح کلی بوته های گیاه را بپوشانند .

مبارزه :

  • از بین بردن علف های هرز و رعایت اصول زراعی .
  • استفاده از ارقام گیاهی که نسبت به کنه مقاوم هستند .
  • به محض مشاهده ی این علائم مثل تار ، نقره ای شدن سطح برگ و … زیر برگ های درخت انجیر را بشویید .
  • برگ های آلوده را جدا کنید .
  • هر هفت ۳ مرتبه برگ های درخت را بشویید و از کنه کش های مخصوص استفاده کنید .
  • می توانید از روغن ولک تابستانه هم استفاده کنید .

از سموم کنه کش شیمیایی هم می توان استفاده کرد که عبارتند از :

  • بنزوکسی میت (سیترازون ) به نسبت ۱ در ۱۰۰۰ ( یعنی ۱ گرم از سم ذکر شده در ۱ لیتر آب )
  • پروپارژیت (اومایت) به نسبت ۱ در ۱۰۰۰
  • بروموپروپیلات(نئورون) به نسبت ۱ در ۱۰۰۰
  • فن پیروکسی میت ( ارتوس ) و ۵/. در ۱۰۰۰

۴ – شپشک روسی یاستاره‌ای انجیر (Ceroplasts rusci Linnaeus )

آفات شایع درختان انجیر و درختان انار می باشند . برای خواندن اطلاعات بیشتر لطفا مطب درخت انار بخش آفات را مطالعه فرمایید . بدن آن ها مدور و نیمه کروی می باشند .

مبارزه :

  • بهتر است برای نابودی این شپشک ها و برگ های خزان شده  در اوایل فصل بهار  ، زمین را شخم بزنید .
  •  در اواخرفصل زمستان سرشاخه‌های آلوده را هرس کرده و بسوزانید .
  • مبارزه شیمیایی به دلیل فعالیت زنبور بلاستوفاگا و نقش مهم و ارزنده ی دشمنان طبیعی ( زنبورهای خانواده Encyrtidae ) توصیه نمی گردد .
این مطلب را هم بخوانید !
دنیای ساکولنت ها

۵ – مگس انجیر ( Beck aristella Carpolonchaea Lonchaea )

Lonchaeidae

  • لارو این آفات از گوشت میوه تغذیه کرده و دالانهایی در گوشت و پوست ایجاد می‌کند .
  •  میوه‌های آسیب دیده و آلوده ریزش می کنند .

این حشرات فصل زمستان را به صورت شفیره در عمق ۵ تا ۱۰ سانتیمتری خاک سپری می کنند . این حشرات ۴ نسل در سال دارد . این حشرات در انجیرکاری‌ های دیم به ندرت مشاهده می شود . بیشتر در انجیر های آبی دیده می شوند .

مبارزه :

  • یکی از بهترین راه برای کنترل این آفات ، مبارزه ی مکانیکی به شکل جمع آوری میوه های آلوده ، آسیب دیده و سوزاندن آن ها می باشد .
  • شخم زدن خاک پای درختان در فصل زمستان هم از دیگر رو شهای کنترل فیزیکی است .
  • از سموم پرمترین ( آمبوش ) به نسبت ۰٫۸ در ۱۰۰۰ می توان استفاده کرد .

بیماری ها 

بیماری های درخت انجیر مطابق تصویر در زیر توضیح داده شده است

۱ – زنگ انجیر (Fig rust)

  • عامل به وجود آمدن  بیماری زنگ انجیر ، قارچ Cerotelium fici است .
  • این قارچ ها در روی برگ های آلوده افتاده در سطح خاک زمستان را سپری می کنند .
  • شرایط آب و هوایی مناسب و دمای ۱۸ الی ۲۵ درجه در رشد این قارچ ها تاثیر زیادی دارد .
  • بارندگی ، مه ، شبنم و آبیاری در پخش عوامل بیماری زا موثر است .

علائم اولیه ، معمولا در قسمت بالایی برگ ها ، به صورت نقاط کوچک و زرد رنگ نمایان می شود . به تدریج بیماری ادامه می یابد و اندازه لکه ها گسترش پیدا کرده و و از زرد به نارنجی و قرمز تبدیل می شود ( این لکه ها می توانند به صورت برآمده هم باشند ) . این بیماری در صورت پیشروی می تواند باعث زرد و خشکیدگی برگ ها شود . در بعضی مواقع شاهد این لکه ها بر روی میوه ها هم هستیم .

مبارزه :

  • برگ های آلوده را جمع آوری کرده و بسوزانید .
  • برگ های آلوده را هرس کنید .
  • از آبیاری های بارانی خودداری کنید .
  • کوددهی و تغذیه مناسب برای درختان انجام دهید .

استفاده از قارچ کش های بردو فیکس به صورت زیر :

  •  به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از ریزش ۷۰ درصدی برگ ها در پاییز ( یعنی ۱۰ گرم از سم در ۱ لیتر آب )
  •  به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ بعد از هرس زمستانه
  •   به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل جوانه ها در بهار
  •   به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ زمان تشکیل میوه

۲ – بلایت شاخه انجیر ( Fig limb blight )

  • عامل به وجود آمدن بیماری بلایت شاخه انجیر قارچ Botrytis cinerea می باشد .
  • ارقام زود رس از ارقام دیررس بیشتر مورد حمله ی این نوع قارچ قرار دارند .
  • شرایط آب و هوایی مناسب ، مرطوب و دمای ۲۰ الی ۲۵ درجه در رشد این قارچ ها تاثیر زیادی دارد .
  • این قارچ ها در روی برگ ها و میوه های آلوده افتاده در سطح خاک زمستان را سپری می کنند .
  • وزش باد ، در پخش عوامل بیماری زا بسیار موثر است .

این بیماری درواقع از طریق شاخه های آسیب دیده توسط سرما یا میوه های آلوده باقی مانده روی درخت ، وارد گیاه می شود . این علائم در ابتدا به صورت بافت سوختگی روی شاخه های جوان ملاحظه می گردد . روی شاخه های آسیب دیده زخم ها و خشکیدگی نیز ایجاد می شود . در اثر این بیماری برگ درختان رنگ پریده ، قهوه ایی و پژمرده خواهد شد . این بیماری می تواند میوه ها را درگیر کرده و باعث به وجود آمدن لکه های سیاه ، کوچک و سخت روی آن ها شود .

مبارزه :

  • هرس ، جمع آوری میوه، شاخه های آلوده و سوزاندن آن ها
  • کم کردن حجم شاخ و برگ درختان به منظور تهویه ی مناسب

استفاده از قارچ کش های بردو فیکس به صورت زیر :

  • به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از ریزش ۷۰ درصدی برگ ها در پاییز ( یعنی ۱۰ گرم از سم در ۱ لیتر آب )
  • به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از هرس زمستانه
  • به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل جوانه ها در بهار
  • به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل میوه

۳ – آنتراکنوز انجیر  (Fig anthracnose)

  • عامل به وجود آمدن بیماری آنتراکنوز انجیر قارچ Colletotrichum caricae می باشد .
  • این قارچ ها در داخل شانکرهای درخت و میوه های افتاده در سطح خاک زمستان را سپری می کنند .
  • شرایط آب و هوایی مناسب ، مرطوب و دمای ۲۶ الی ۳۰ درجه در رشد این قارچ ها تاثیر زیادی دارد .
  • بارندگی ، مه ، شبنم و آبیاری در پخش عوامل بیماری زا موثر است .
  • این بیماری باعث پوسیدگی میوه خواهد شد .

این بیماری بیشتر به صورت زخم های آفتاب سوخته و پوسیدگی تدریجی در بافت میوه ها تشکیل می شود . علائم اولیه به صورت زخم های کوچک در روی میوه ها ملاحظه می شود . سرعت پیشروی این زخم ها بسیار زیاد بوده و می تواند بزرگ شود و توده های اسپور به رنگ صورتی و لزج را ایجاد کند . میوه های کوچک ، نارس که در همان ابتدای رشد مورد حمله ای این بیماری قرار می گیرند ، به سرعت ریزش می کنند . این میوه ها ظاهر خشک و چروکیده دارند . این بیماری برگ ها را هم درگیر کرده و باعث به وجود آمدن لکه هایی قهوه ای و در نهایت خشک شدن آن ها می شود .

مبارزه :

  • استفاده از ارقام مقاوم به بیماری در باغات
  • جمع آوری میوه، شاخه های آلوده و سوزاندن آن ها
  • استفاده از سیستم های آبیاری قطره ای

استفاده از قارچ کش های بردو فیکس به صورت زیر :

  • به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از ریزش ۷۰ درصدی برگ ها در پاییز ( یعنی ۱۰ گرم از سم در ۱ لیتر آب )
  • به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از هرس زمستانه
  • به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل جوانه ها در بهار
  • به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل میوه

۴ – سیاهک انجیر یا پوسیدگی میوه انجیر  (Fig smut)

  • عامل به وجود آمدن بیماری سیاهک انجیر یا پوسیدگی میوه انجیر قارچ Aspergillus می باشد .
  • این بیماری باعث آسیب و پوسیدگی میوه ی انجیر خواهد شد .
  • این بیماری در میوه های خشک نسبت به تازه بیشتر است .
  • تنش های آبی و جابه جایی توسط حشرات تاثیر فراوانی در آغاز چرخه ی این بیماری دارد .
  • این قارچ ها در داخل میوه های آلوده افتاده در سطح خاک زمستان را سپری می کنند .
  • شرایط آب و هوایی مناسب ، مرطوب و دمای ۳۰ الی ۳۵ درجه در رشد این قارچ ها تاثیر زیادی دارد

علائم اولیه آن از سمت منفذ پایینی میوه شروع می شود . که باعث سیاه شدن بافت داخلی میوه ی درخت انجیر خواهد شد . با گسترش آن در داخل میوه بافتی پودری به رنگ سیاه دیده می شود .

مبارزه :

  • آبیاری منظم و مرتب
  • استفاده از ارقام مقاوم به بیماری در باغات
  • جمع آوری میوه، شاخه های آلوده و سوزاندن آن ها
  • کنترل و مبارزه با حشرات و آفات داخل باغ

استفاده از قارچ کش های بردو فیکس به صورت زیر :

  • به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از ریزش ۷۰ درصدی برگ ها در پاییز ( یعنی ۱۰ گرم از سم در ۱ لیتر آب )
  • به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ پس از هرس زمستانه
  • به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل جوانه ها در بهار
  • به نسبت ۵ در ۱۰۰۰ هنگام تشکیل میوه

۵ – بیماری ویروسی موزائیک درخت انجیر (mosaic virus)

  • موزائیک انجیر در بیشتر کشورهای سواحل دریای مدیترانه و آمریکا مشاهده شده است .
  • عامل به وجود آمدن بیماری ویروسی موزائیک کنه انجیر Aceria fici می باشد .
  • این بیماری بیشتر در برگ ها و میوه ها به وجود می آید .
  • انجیر Ficus palmata به این بیماری ایمن هستند .

این بیماری به شکل لکه های به رنگ سبز کمرنگ متمایل به زرد در برگ های درخت انجیر تشکیل می شود . این لکه ها هم به صورت منظم و هم غیر منظم بر روی برگ قرار می گیرند . در صورت پیشروی ، می تواند کل سطح برگ را درگیر کرده و در اواخر فصل تابستان به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز ( به شکل زنگار ) اطراف لکه های موزائیکی را فرا گیرد .  زنگار باعث بافت مردگی سطوح برگ می شود .

  • بیماری موزائیک در میوه انجیر شبیه به بیماری روی برگ هاست .
  • البته بعضی از ارقام ، به این بیماری مبتلا می شوند ( موجب کوچک و ضعیف شدن میوه ها می شود) .
  •  رقم Blackmission بسیار حساس و رقم Calimyrna در برابر این بیماری مقاوم است .

این بیماری به حدی خطرناک است که اگر فقط یک کنه ناقل ویروس از دانه نهال سالم Ficus carica تغذیه کند ، آن نهال بذری به این بیماری ویروسی مبتلا خواهد شد . این ویروس با قلمه و پیوندک هم انتقال پیدا می کند .

مبارزه :

  • از ارقام مبتلا به بیماری قلمه و پیوندک گرفته نشود .
  • قلمه های مورد استفاده برای کاشت در باغ ، در هنگام کاشت مورد بررسی قرار گیرند . اگر نشانه های بیماری در آن ها وجود داشت ، یا از آن ها استفاده نکنید و یا نشانه های بیماری را هرس کرده و آن قسمت های آلوده را بسوزانید .
  • عامل بیماری یعنی کنه ها را با استفاده از کنه کش های چون نیسورون می توان کنترل کرد .

 ۶ -بیماری پوسیدگی فیتوفترایی(Phytophtora crown and root rot )

  • عامل به وجود آمدن پوسیدگی ، قارچ  Phytophtora می باشد .
  • از مهم ترین عوامل بیماری زا در درختان میوه می باشد .
  • این قارچ ها می توانند قبل از کاشت هم در باغ وجود داشته باشند .
  • این بیماری در اثر آبیاری و نهال های آلوده می تواند انتقال پیدا کند .
  • این قارچ ها در داخل میوه های آلوده و همچنین برگ های افتاده در سطح خاک زمستان را سپری می کنند .
  • با مساعد بودن شرایط رطوبتی در خاک می تواند به سرعت رشد کنند .
  • از مهم ترین عامل تشدید این بیماری ، زهکش نبودن و ماندن آب به مدت طولانی در خاک می باشد .

۱ – پوسیدگی طوقه (Collar rot) :

 پوسیدگی طوقه بیشتر در قسمت های پیوندی این درخت دیده می شود .  به بافت بخش پایینی تنه در سطح یا بالای خاک حمله می کند و باعث آلودگی می شود . این پوسیدگی در درختانی که در پایین و نزدیک سطح خاک پیوند شده اند ، بیشتر دیده می شود .

۲- پوسیدگی یقه (Crown rot) :

پوسیدگی یقه در قسمت پایه درخت  اتفاق می افتد و به بافت پوست اطراف یقه (محل اتصال ریشه و تنه) و نزدیک به ریشه های اصلی درخت بیشتر دیده می شود .

۳ – پوسیدگی ریشه ( Root rot ) :

پوسیدگی ریشه و قسمت های دور از ناحیه یقه درخت بوده و بیشتر با پوسیدگی یقه همراه است . ولی به تنهایی هم ممکن است ظاهر شود .

مبارزه :

  • از ارقام مقاوم به بیماری استفاده کنید .
  • از کاشتن درختان در خاک هایی که زهکش ندارد ، خودداری شود .
  • حد المقدور ، نهال ها را روی پشته بکاید ( این کار باعث غرقاب نشدن طوقه و ریشه ی درخت می شود ) .
  • اجازه دهید سطح خاک در بین دو آبیاری خشک شود .
  • قبل از کاشت ریشه نهال ها در محلول بردوفیکس به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ فرو کنید .
  • بافت های آلوده را با ابزار های تیز و مخصوص باغبانی بتراشید و آن ها را بسوزانید و سپس بافت های سالم را با بردوفیکس رقیق نشده رنگ کنید .
  • در هنگام هرس از ضدعفونی بودن ابزار خود اطمینان حاصل کنید .
  • آبیاری درختان با بردوفیکس به نسبت ۱۰ در ۱۰۰۰ برای درختان مسن تر آبیاری در سایه انداز آن ها و بیل زدن خاک سایه انداز
  • محلول پاشی کل گیاه با بردوفیکس ۵ در ۱۰۰۰
  •  استفاده از محلول پرالیناژ با توجه به قارچ کش استفاده شده در زمان کاشت برای ضد عفونی نهال و جلوگیری از بیماریهای قارچی موثر می‌باشد .

۷- از دیگر بیماری های درخت انجیر می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1.  پوسیدگی قهوه‌ای ( درونی ) میوه انجیر ( fig endosepsis ( fig brown rot ناشی ازقارچ ناقص Fusarium moniliforme
  2.   لکه برگی سرکوسپورایی انجیر fig cercospora leaf spot بیماری ناشی از قارچ Cercospora spp
  3. ترشیدگی انجیر  fig souring بیماری درایران ناشی از مخمر Hanseniospora osmophila است که با مگس سرکه یا سوسک میوه انجیر از طریق روزنه میوه انجیر به داخل آن انتقال پیدا می کند .
  4. شانکر یا خشکیدگی سرشاخه انجیر ناشی از قارج Phomopsis sp و Diaporthe cineracens
  5. اتشک انجیر که یک عامل بکتریایی در به وجود آمدن نقش دارد . 

خواص انجیر 

میوه ی درخت انجیر هم مانند درخت گردو ، درخت بادام ، هلو و … سرشار از پروتئین و ویتامین است .

  • میوه ی این درخت در صنعت غذایی ، طب سنتی ، کنسرو سازی کاربرد دارد .
  • طبیعت انجیر گرم و تر است .
  • انجیر ، سرشار از ، امگا ۳ ، آنتی اکسیدان ها ، پروتئین ، کلسیم ، فسفر ، منیزیم  ، پتاسیم ، ویتامین A ، B1 B3 می باشد
  • برای جلوگیری از یبوست کاربرد دارد .
  • انجیر بدون کلسترول بد است .
  • سطح کلسترول خون را کاهش می دهد .
  • سطح فشارخون را کنترل می کند .
  • مانع از دیابت می شود .
  • از سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند .
  • سلامت قلب را تضمین می کند .
  • باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن می شود .
  • باعث تعریق بدن شده و حرارت بدن را کاهش می دهد .
  • اگر برنامه ی رژیمی خاصی برای متعادل ماندن وزن خود دنبال می کنید ، از خوردن انجیر قافل نشوید .
  • انجیر می تواند از بی خوابی جلوگیری کند .
  • انجیر ، ادرار آور می باشد .
  • خطر ابتلا به آسم را کاهش می دهد .
  • متابولیسم بدن را بهبود می بخشد .
  • انجیر به بیماری کم خونی کمک می کند .
  • برای درمان گوش درد ، تب و … موثر است .
  • دمنوش انجیر خشک ، برای رفع سرما خوردگی و غرغره کردن مفید می باشد .
  • جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی ، کلیه ، ذات الریه ، سرخک و آبله می باشد .

خواص انجیر برای پوست 

  • مصرف انجیر برای پوست بسیار سودمند است .
  • انجیر می تواند یاعث مرطوب شدن پوست شما شود .
  • برای درمان خشکی پوست می توان انجیر را له کرده و در قسمت های خشک صورت قرار داد .
  • می تواند زخم ها ، التهاب و عفونت های پوستی را بهبود بخشد .
  • باعث روشن تر و درخشان تر شدن پوست می گردد .

خواص انجیر برای مو

  • مصرف انجیر باعث نرم شدن موها خواهد شد .
  • انجیر ، باعث رویش مو می شود .
  • از سفید شدن و آسیب دیدن مو جلوگیری می کند .
  • باعث تولید کلاژن می شود .

مضرات انجیر 

  • افراد مبتلا به بیماری های کبدی ( در صورت استفاده انجیر را با گردو بخورند ) از مصرف بیش از اندازه ی انجیر خودداری کنند .
  • مصرف بیش از اندازه انجیر باعث نفخ شکم و اسهال می شود .
  • مصرف بیش از اندازه آن می تواند برای چشم مشکل ساز باشد .
  • افراد مبتلا به دیابت ، از مصرف انجیر خودداری کنند .
  • افراد مبتلا به بیماری های معده و روده ای از مصرف آن خودداری کنند .
  • می توانید برای خنثی کردن اثرات ناشی از افراط در خوردن انجیر ، کرفس مصرف کنید .
برچسب ها

دانه برفی

باعث افتخار ماست که با ارائه اطلاعات به شما عزیزان ، در زیبایی منازل و محیط اطراف شما نقش داشته باشیم .

نوشته های مشابه

دیدگاه بگذارید

avatar
بستن