درختان و گیاهان

درخت انبه

کاشت درخت انبه در خانه (آموزش تصویری)

انبه با نام علمی mangifera  و نام لاتین Mango جز میوه های گرمسیری است . در دانه برفی قصد داریم به معرفی درخت انبه و همچنین شیوه ی کاشت این درخت در گلدان و یا در باغ را با شما دوستان عزیز به اشتراک بگذاریم . با ما باشید .

گذشته ی درخت انبه 

نام این میوه از واژه man-kay گرفته شده است . این کلمه هنگام کشف هند غربی توسط پرتقالیان به صورت manga تغییر یافت ، و در حال حاضر به آن Mango می گویند . این درخت در شبه جزیره ی هند پرورش یافته است . انبه در قرن پنجم پیش از میلاد به آسیای شرقی آمد . از قرن دهم این درخت توسط قبایل عرب به شرق افریقا و پس از آن برزیل ، مکزیک و جزیزه ی کارائیب برده شد .

هند بزرگ ترین تولید کننده ی انبه در جهان به شمار می رود و توانسته یک دوم از کل تولیدات انبه در جهان را به خود اختصاص بدهد . اما با این وجود توانسته تنها ۱% از محصولات پرورش یافته خود را صادر کند !

معرفی و شناخت انبه 

  • زیستگاه اصلی این میوه ، هند بوده و در کشورهایی چون پاکستان ، بنگلادش و آسیای جنوب شرقی هم کاشته می شود .
  • در هند به این میوه سافدا safeda می گویند .
  • در کشورهایی چون امریکا ی شمالی و جنوبی ، افریقا ، استرالیا و چین هم به وفور یافت می شود .
  • این میوه در کشور ایران ، از جمله استان هرمزگان و کرمان کاشت می شود .
  • در زبان محلی در استان هرمزگان به این میوه ، انبا گفته می شود .
  • قدمت انبه در هرمزگان به بیش از ۳۰۰ سال می رسد .
  • این میوه از نظر تجارت ، صنایع غذایی و … کاربرد فراوانی دارد .
  • این درخت از راسته ی افراسانان و  Anacardiaceae تیره ی پسته ایان می باشد .
  • این درختان در زیستگاه اصلی خود به ۱۰ الی ۲۰ متر هم می رسند .
  •  جالب است بدانید رنگ برگ درختان انبه در ابتدا و پس از جوانه زنی نارنجی متمایل به صورتی است . با گذشت زمان به رنگ قرمز پررنگ و سپس سبز پررنگ می گراید .
  • طعم این میوه شیرین ، آبدار و به رنگ  سبز ، زرد ، نارنجی و گاهی قرمز ( ترکیبی از این رنگ ها ) می باشند .
  • وزن هر کدام از این میوه ها بین ۵۰۰ گرم الی ۲ کیلوگرم متغیر است .
  • دارای هسته درشتی بوده که در مرکز میوه قرار دارد و سطح آن حالتی رشته ای دارد .

شکوفه های درخت انبه 

شکوفه های درخت انبه

  • دارای گل هایی به رنگ سفید متمایل به کرم و خوشه ای است .
  • هر خوشه معمولا به طول ۳۵ الی ۴۰ سانتی متر  است .
  • شکوفه ها معطر هستند .
  • هر شکوفه دارای ۵ گلبرگ ۵ کاسبرگ و ۵ پرچم می باشد .

انبه شمالی 

میوه ی درخت انبه شمالی

انبه شمالی برخلاف انبه پاکستانی مزه ای کاملا متفاوت و ترش دارد . این درخت بیشتر در شمال ایران از جمله استان های گیلان و مازندارن دیده می شود . و به همین علت آن را انبه ی شمالی می نامند . این میوه در زبان محلی و عامیانه انبوه شمالی و یا انبو نام دارد . این انبه درواقع همان ازگیل ژاپنی است که ظاهر آن کوچک تر از انبه بوده و آبدار تر می باشد .  در انبه شمالی پس از فصل برداشت تا زمان مصرف فرصت کمی برای مصرف کنندگان وجود دارد چراکه مدت زمان طولانی در مصرف آن باعث تیرگی و از بین رفتن این میوه می شود . در حالی که انبه پاکستانی را مدت زمان بیشتری می توان نگهداری کرد و ممکن است تنها پوست میوه چروکیده شود .

انواع انبه

  1. Ataulfo
  2. Francis
  3. Haden
  4. Kent
  5. Madame Francique
  6. Keitt
  7. Tommy Atkins
  8. Glenn
  9. Alphonso
  10. Valencia Pride

شرایط کاشت و نگهداری درخت انبه 

نور مورد نیاز :

  • یکی از عناصر مهم  برای رشد درخت انبه وجود نور است .
  • این درخت را همانند درخت سیب ، آلو ، زرد آلو و … در مکان های آفتاب گیر و پرنور بکارید .
  • برای جوانه زنی بهتر بذرها ، باید محیط پرنور و غیر مستقیم باشد .

همانطور که اشاره شد درختان انبه متعلق به نواحی گرمسیری هستند . یعنی برای باردهی و تولید محصولات بهتر و باکیفیت تر نیاز به هوای گرم و نور فراوان دارند .  این درختان ، روزانه حداقل ۶ الی ۸ ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارند . به دلیل نیاز نوری این گیاه ، بهتر است آن ها  را در زیر سایه ی درختان بزرگ تر کاشت نکنید .

آب مورد نیاز :

  • رطوبت خاک برای جوانه زنی درختان انبه امری ضروری است .
  • میزان آبیاری قطعا بسته به منطقه ای که در آن زندگی می کنید دارد .

اگر در مناطقی زندگی می کنید که بارندگی سالیانه کمتر از میزان ۱۲۵۰ الی ۱۸۰۰ میلی متر بود . این درختان به آبیاری نیاز پیدا خواهند کرد .

نهال ها و درختان جوان نسبت به درختان بالغ به آبیاری بیشتر برای رشد نیاز خواهند داشت . نهال ها پس از کاشت بهتر است روزانه به مدت ۲ هفته متوالی آبیاری شوند . به محض دیدن برگ های دوم آبیاری را کاهش داده و به هفته ای ۲ مرتبه در فصول گرم مثل بهار و تابستان  و در زمستان هر ۱۴ روز ۱ مرتبه کاهش دهید .

برای درختان بالغ آبیاری کمتری انجام دهید . ( هر هفته ۱ مرتبه در فصول گرم )  اجازه دهید سطح خاک در بین دو آبیاری خشک شود سپس درختان بالغ را آبیاری کنید . نیازی به آبیاری درختان بالغ و مثمر در زمستان نیست . بارندگی در این فصول نیاز درخت را فراهم می کند . قبل از گل دهی  و یا در زمان گل دهی نیازی به آبیاری درختان انبه نیست این عمل باعث عدم تشکیل گل می شود . بعد از تشکیل میوه ها می توان مجددا آبیاری را شروع کرد .

خاک مورد نیاز :

  • درختان انبه در هر خاکی قابل کاشت هستند .
  • این گیاهان را در خاک های کم عمق کاشت نکنید .
  • ایده آل ترین نوع خاک برای درخت انبه با PH بین ۵/۵ الی ۷ می باشد .

هرس درخت انبه 

تصویری از درخت انبه
تصویری از درخت انبه
  • درختان انبه به صورت گنبدی رشد می کنند .
  • نیازی به هرس خاصی ندارند . 
  • هرس این درخت شبیه درخت گردو انجام می شود .

برای رسیدن نور به تاج درخت می توان شاخه های رو به داخل ، خشکیده و آفت زده را قطع کرد . اما با این حال برای اطلاعات بیشتر درباره ی هرس درختان مطلب درخت گردو بخش هرس را مطالعه فرمایید .

کوددهی و تقویت درخت انبه

  • برای رشد بهتر این گیاهان و برای باردهی باید هر ماه یک بار از کود استفاده کرد .
  • کوددهی در تمام طول سال حتی در فصول سرد امکان پذیر می باشد .

می توانید از کودهای پوسیده حیوانی هم برای تقویت درختان انبه استفاده کنید . این عمل را در آخرین ماه فصل پاییز تا اوایل فصل زمستان انجام دهید .

مصرف کود شیمیایی بعد از کاشت درخت شروع می شود . در سال های بعد با شروع فصل بارندگی یعنی (در زمستان در اواسط بهمن ) خواهد بود . کودهای ازتی قبل از زمان شکوفه درختان انبه باید به گیاه داده شوند .

میزان مصرف کود های شیمیایی مثل نیترات آمونیم همراه با کلسیم به صورت زیر می باشد :

سال اول (بعد از کاشت ) ۵۰ گرم

سال دوم ۱۰۰ گرم

سال سوم ۱۵۰ گرم

سال چهارم ۲۰۰گرم

اگر در خاک عدم کمبود مواد غذایی چون پتاس مشاهده کردید ، می توانید از کودهایی چون ۱۸ ـ ۱۵ ـ ۱۲ به جای کودهای نیترات آمونیوم و کلسیم هم بهره ببرد . ازسال سوم به بعد باید با توجه به میزان پتاس در خاک ، پتاس آن را افزایش داد . (در زمستان در اواسط بهمن )

میزان این کود به صورت زیر می باشد :

سال اول (بعد از کاشت) ۱۰۰ گرم

سال دوم ۱۵۰ گرم

سال سوم ۲۰۰ گرم

محلول های حاوی مواد ریز مغذی ( مس ، بر، منگنز ،روی ) باید به صورت زیر برای درخت انجام شود :

سال اول (بعد از کاشت) سه مرتبه در سال

محلول بر ۱ مرتبه هر سال یک مرتبه

تکثیر درخت انبه (  آموزش تصویری مراحل کاشت درخت انبه در گلدان )

۱ – انتخاب منطقه 

مرحله ی اول کاشت درخت انبه

یکی از ساده ترین و پرکاربرد ترین راه برای تکثیر این درختان ، کاشت بذر می باشد که در ادامه به آن می پردازیم .

  • این کار با سهولت قابل انجام است .
  • فقط باید شرایط لازم برای کاشت بذر را فراهم کنید .
  • درخت انبه انواع مختلفی دارد .
  •   اندازه و طعم انبه به رقم بذری که کاشت می کنید ، بستگی دارد .

بذر های این درخت چند جنینی و یا تک جنینی هستند . بذرهای چند جنینی به جز یکی از آن ها ، کاملا از نظر صفات شبیه به پایه مادر می باشند . اما ارقام تک جنینی هیچگونه صفات مشابه ای با پایه مادری خود ندارند . پس در خرید بذر بهتر است از بذرهای چند جنینی اسفاده کنید .

به این ترتیب قبل از کاشت تمامی نکات  اعم از نوع بذر ، شرایط آب و هوایی ، خاک و … را بررسی کنید . این درختان با توجه به رقم آن ها و شرایط آب و هوایی تا ارتفاع ۱۰ الی ۲۰ متر هم رشد می کنند . در ابتدا باید منطقه ی آب و هوایی مناسب (ترجیحا مناطق گرمسیری ) برای کاشت را در نظر بگیرید . این درختان در آب و هوای سرد هم قابل کاشت هستند به شرط آنکه اگر در گلدان کاشته شده اند در هوای سرد به داخل خانه منتقل شود .

۲ – به دنبال درخت انبه باشید ! (تهیه ی بذر)

  • اگر در مناطقی زندگی می کنید که درختان انبه در آن جا وجود دارد .
  • از بذر همان درختان استفاده کنید .

این اطمینان حاصل می شود که بذری که از این درختان بدست آورده اید کاملا با شرایط آن منطقه سازگاری دارد و میوه های مرغوبی در سال های آینده تولید می کند . اما اگر درخت انبه در دسترس نبود می توان یک میوه تهیه کرده و از مغز آن جهت کاشت استفاده نمود . یا بذر آن را در بازار خریداری کرد . گونه بذری که تهیه می کنید ، بهتر است با شرایط محیطی که در آن زندگی می کنید سازگاری داشته باشد . گونه های وارداتی معمولا به ندرت با آب و هوای کشور ایران سازگاری دارند ولی با این حال ارزش این تجربه دلپذیر را دارند .

۳ –  میوه و یا بذر را بررسی کنید 

میوه و یا بذر تهیه شده را خوب بررسی کنید و اطمینان از سلامت بذر  (عاری از آفت باشد) حاصل کنید . بذرهای درخت انبه پس از گذشت ۱ ماه قوه ی نامیه خود را از دست می دهند . پس از کاشت آن ها درنگ نکنید .

قسمت گوشتی میوه ی انبه را جدا کنید . تا به بذر آن برسید . پوسته ی  ضخیم و رشته ای روی بذر را برش بزنید . دقت کنید به مغز درون آن آسیب نرسانید . این مغز باید به رنگ قهوه ای ، سالم و تازه باشد . اگر مغز دچار چروکیدگی ، گندیدگی و یا به رنگ خاکستری باشد نمی توان از آن استفاده کرد . برای دست زدن به بذرهای انبه از دستکش استفاده کنید چراکه ممکن است پوست را تحریک کرده و خارش ایجاد کند .

۴ – از دو روش برای تهیه بذر می توان استفاده کرد (روش خشک)

  •  روشی را برای تهیه دانه انتخاب کنید .
  • هم می توان از روش خشک کردن
  •  و هم می توان از روش خیساندن استفاده کرد .
  • اول از روش خشک شروع می کنیم .

بذر های دارای پوسته ی ضخیم را با یک دستمال کاغذی خشک کنید . این بذرها را به مدت ۲۰ روز در یک محیط آفتابگیر قرار دهید تا خشک شوند . بعد از گذشت ۲۰ روز به شکستن پوسته های ضخیم با دست اقدام کنید و مغز آن را بیرون آورده و مجدد آن را به مدت ۷ روز در محیطی سایه قرار دهید .

۵ – گلدان و خاک مناسب تهیه کنید 

  • از یک گلدان مناسب استفاده کنید .
  • از زهکش گلدان اطمینان حاصل کنید .

برای اینکه در هنگام آبیاری ، خاک محیطی غرقابی نداشته باشد بهتر است در کف گلدان مقداری سنگ درشت  و یا لیکاپون بریزید . بهتر است از ترکیبات خاک هایی چون کمپوست گلدانی ۲۰ % + پرلیت ۲۰ % + پیت ماس ۴۰% + خاک باغچه ۲۰ % استفاده کنید . می توانید مقداری کود پوسیده دامی  ( به دلخواه ) هم به ترکیبات خاک اضافه کنید . سوراخ هایی به عمق ۲۰ سانتی متر در گلدان حفر کنید و بذر لوبیایی شکل درخت انبه را بکارید .  ( همانند تصویر بالا ) و مجددا خاک روی بذر بریزید .

۶ – آبیاری کنید

برای جوانه زنی و حفظ رطوبت بذر های کاشته شده ، می توانید به طور روزانه و یا هر دو روز یک مرتبه ( بسته به نوع خاک ) آبیاری کنید .  برای جوانه زنی صبور باشید . بذر ها بعد از گذشت ۴ الی ۶ هفته به درختان کوچکی تبدیل می شوند .

۷ – از نهال های کوچک مراقبت کنید

  • از این نهال ها به خوبی مراقبت کنید تا ریشه های خوب و ضخیم تولید کند .
  • این درخت بعد از چند هفته آماده ی انتقال به باغ و یا باغچه است .

اگر در مکان های سرد سیر زندگی می کنید بهتر است این گیاه را به خانه انتقال دهید . به شرط آن که شرایط نوری را برای رشد آن فراهم آورید .

۱ – از این روش هم برای تولید بذر می توان استفاده کرد ( روش خیساندن )

  • در صورت تمایل می توان به جای خشک کردن از روش خیساندن استفاده نمود .
  • بذرهای دارای پوسته ی ضخیم را به مدت ۲ الی ۳ شبانه روز در آب بخیسانید . ( همانند تصاویر بالا)

۲ – سطح دانه را تمیز کنید 

در این روش بعد از خیساندن بذرها باید سطح بذر ها را به وسیله ی چاقو جدا کرد . ( اصلاح بذر )

بعد از این عمل می توانید بر روی بذر یک شکاف ایجاد کنید . یا می توان از یک کاغذ سمباده استفاه کرد و قسمت بیرونی بذر را سمباده کشید به طوری که لایه ی نازکی از پوسته ی سخت روی مغز باقی بماند .

۳ – بذر های تمیز را مجدد درون آب بیاندازید 

  •  بذرها را را خیس کنید .
  • این بذر ها باید در جای گرم به مدت ۱ شبانه روز قرار بگیرند .

۴ – بذر ها را در یک دستمال کاغذی مرطوب قرار دهید 

بذر ها را از آب دربیاورید و درون یک دستمال کاغذی مرطوب قرار دهید .

دستمال کاغذی به همراه بذر را درون یک کیسه پلاستیکی (پلاستیک زیپ دار) دارای تهویه قرار داده و در محیط گرم ( پشت پنجره ) و مرطوب نگهداری کنید . دستمال کاغذی حتما باید مرطوب باشد و اگر خشک شد آب روی آن اسپری شود .  بذر ها بعد از گذشت ۱ الی ۲ هفته جوانه می زنند .

۵ – گلدان و خاک مناسب تهیه کنید 

یک گلدان با زهکش مناسب و ( ترجیحا سفالی ) با ترکیبات خاک مانند کمپوست گلدانی ۲۰ % + پرلیت ۲۰ % + پیت ماس ۴۰% + خاک باغچه ۲۰ % تهیه کرده و  بذر ها را بکارید . برای تقویت می توان از کودهای آلی هم در خاک استفاده کرد . آن را در محیطی گرم و مرطوب بادمای مناسب ( بالای ۷۰ درجه فار‌‌نهایت ، معادل ۳۵ درجه سانتی‌گراد ) قرار دهید تا عمل جوانه زنی صورت گیرد .

۶ – گلدان را در مکانی آفتاب گیر قرار دهید 

  •  گلدان را در محیطی کاملا آفتاب گیر و با نوری فیلتر شده قرار دهید .
  • اگر می خواهید گیاه را در معرض نور مستقیم قرار دهید بهتر است در هنگام صبح این عمل را انجام دهید .
  • این عمل باعث می شود که بذر و نهال های به وجود آمده به شرایط نوری عادت کنند و دچار سوختگی نشوند .

۷ – دمای مورد نیاز  ( درختان انبه در کدام مناطق می روید)

  • این درختان متعلق به مناطق گرمسیری مثل هند ، افریقا  و در کشور ایران در استان هرمزگان ، کهنوج ، جنوب بلوچستان و … می باشد .
  • انبه به اختلافات شدید دمایی واکنش نشان می دهد .
  •  درختان انبه تنها چند ساعت می توانند دمای زیر ۰ درجه را تحمل کنند .

تحمل این درخت به سرما کم بوده و در دمای کمتر از ۱۵ درجه ی سانتی گراد رشد نمی کند . اگر هم رشد کند انتظار میوه دهی از آن گرفته می شود .

اگر از گونه های پاکوتاه و کوچک استفاده کرده اید ، برای جلوگیری از خطر سرما زدگی ( مناطق سرد سیری ) بهتر است آن را در خانه نگهداری کنید و در طی فصول سرد آن را به خانه انتقال دهید .

این مطلب را هم بخوانید !
درخت انگور

۸ –  گیاه را به باغچه انتقال دهید 

مراحل کاشت درخت انبه

مکانی کاملا آفتاب گیر ، باخاک مناسب ، دارای زهکش و  گسترده ای در باغچه و یا باغ انتخاب کنید . ( در مجاورت سیم های برق ، ساختمان ها و لوله های زیرزمینی نباشد)

  • این درختان را می توان در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار در باغچه کاشت .
  • این گیاهان را در خاک های با عمق زیاد بکارید .
  • گودالی به اندازه ی سه برابر ریشه ی گیاه در گلدان ، در خاک باغچه حفر کنید .
  • به گلدان گیاه چند ضربه بزنید تا گیاه از گلدان به راحتی خارج شود .
  • مراقب ریشه های گیاه باشید .
  • گیاه را به همراه خاک اطراف ریشه درون چاله قرار دهید و خاک را با مقداری کمپوست و کود پوسیده حیوانی مخطوط کنید و پای گیاه بریزید . البته استفاده بیش از حد از کمپوست می تواند باعث رشد طولی و برگ شود .
  • خاک روی آن بریزید و با دست به اطراف فشار دهید .

۹ – آبیاری انجام دهید 

مراحل کاشت درخت انبه

  • درنهایت بعد از کاشت انبه در باغچه آبیاری انجام دهید .
  • نهال های کوچک را به طور روزانه آبیاری کنید .
  • از کودهای تقویتی هم می توان هر ماه یک مرتبه استفاده کرد .

پیوند درخت انبه

یکی دیگر از روش های تکثیر درختان انبه پیوند زدن می باشد .

البته می توان گفت عدم آگاهی باغداران در این روش باعث به وجود آمدن نهال های پیوندی ناقص است . این روش به دوصورت انجام می شود .

  1. پیوند اسکنه ای
  2. نیمانیم جانبی

درخت انبه بعد از چند سال میوه می دهد ؟

  • یک درخت انبه پس از گذشت ۵ الی ۸ سال زمان به حدی می رسد که بتواند میوه تولید کند .
  • این درختان در سن ۲۰ سالگی به بیشترین حد تولید میوه خواهند رسید .
  • درختان انبه حتی تا سن ۱۰۰ الی ۳۰۰ سالگی هم می توانند میوه تولید کنند .
  • این درختان می توانند در هر سال بین ۲۵۰ الی ۵۰۰ انبه تولید نمایند .
  • فصل برداشت این میوه از اواخر فروردین تا اوایل مرداد‌ماه است  .
  •  برداشت میوه نارس انبه از اواخر فروردین آغاز شده و میوه نارس برای تولید ترشی استفاده می‌شود .
  •  از شروع گلدهی تا زمان رسیدن انبه معمولا  ۳ تا ۶ ماه ( بسته به نوع رقم ) طول می کشد .

خواص هسته انبه

هسته درخت انبه

  • روغن هسته این میوه به همراه روغن خردل از ریزش مو ، آلوپسی و شوره ی سر کاربرد دارد .
  • پودر مغز آن را می توان برای سفید کردن دندان استفاده نمود .
  • روغن هسته می تواند باعث نرمی و لطافت پوست شود .
  • از کره انبه برای درمان خشکی لب استفاده می کنند .
  • پودر مغز انبه می تواند در بهبود اسهال موثر باشد .
  • ضد استفراغ است .
  • تکسین دهنده ی عالی برای تنگی نفس و آسم می باشد .

آفات و بیماری ها 

( آفات درخت انبه )

 ۱ – مگس میوه انبه 

  • این مگس ها در اثر گرما و رطوبت مناسب به وجود می آیند .
  • در زمان رسیدن میوه به بیشترین حد خود می رسند .
  • حساسیت این درختان با توجه به ارقام گوناگون آن ها متفاوت است .

این حشرات با تخم گذاری درون میوه ها باعث آسیب رساندن به آن ها می شوند . تخم ها ، به لارو تبدیل می شوند و لاروها پس از تفریخ ( در آمدن ، ظاهر شدن ) از بافت میوه ها تغذیه می کنند . حفره و دالان های ایجاد شده توسط این لاروها زمینه ی مناسبی برای رشد قارچ ها و باکتری ها فراهم می کند . و با به جا گذاشتن فضولات خود باعث نابودی بافت میوه می شوند . این میوه ها از نظر اقتصادی فاقد ارزش هستند . ( این مگس سه سن لاروی دارد )  طول این لاروها پس از بالغ شدن ۶ میلی متر می باشد . لاروها از انبه خارج می شوند و روی زمین می افتند . لاروها  در داخل خاک به پس از گذشت ۱۴ الی ۳۰ روز به شفیره تبدیل خواهند شد .

مبارزه :

  • از سموم شیمیایی مثل مالاتیون می توان استفاده کرد .
  • برای این عمل می توان هر هفته ۱ مرتبه ( ۱ ماه ) درخت را سمپاشی کرد . ( محلول پاشی )
  • می توان با به کار گیری تله های فرمونی حاوی متیل اوژینول استفاده کرد .

متیل اوژینول یا اوژنول چیست ؟ یک ماده جلب کننده ( محرک جنسی )  صنعتی می باشد که جهت ردیابی  و شکار انبوه مگس ها استفاده می شود .

می توان با بهره گیری از چند تکه چوب نئوپان آغشته به این مواد با وسیله سیم آن ها را روی سطل قرار داد . برای پر کردن ته ظرف از آب و مایع ظرف شویی به میزان ۳ لیتر استفاده کنید . آب ریخته شده درون سطل باعث تبخیر محلول در داخل آن شده و باعث مرگ حشرات نر و در نتیجه کاهش جمعیت مگس ها می شود . اگر چناچه آب درون سطل تبخیر شد ، مجدد آب درون آن بریزید .

از تله های آماده زیر هم می توان بهره برد .

  1. تله ی دلتا
  2. فرمونی
  3. مک فیل
  4. تله دام
  5. سطلی
  6. سراترپ
  7. فرولایت

 همچنین با سمپاشی روی تنه درختان با ترکیباتی چون سم دیازینون به نسبت ۲ در هزار می تواند در پیشروی این حشرات موثر باشد .

۲ – پشه گل آذین درخت انبه

حشرات بالغ آن ها به پشه گالزای این میوه شباهت دارند . پشه ی گالزا دوره شفیرگی خود را درون گال و این حشرات در لایه ی بیرونی خاک ، در پای درختان انبه زندگی می کنند . این حشرات تخم گذاری می کنند . تخم ها پس از گذشت ۴۸ ساعت به لارو تبدیل شده ، که لاروها باسوراخ کردن بافت های ظریف گل آذین وارد آن ها می شوند و تا زمان رسیدن به مرحله ی شفیرگی ، درون آن زندگی می کنند .

این لاروها برای شفیرگی در بافت گل آذین ترک ایجاد کرده و مجددا به درون خاک باز می گردند . این حشرات با اولین ظهور گل آذین بالغ می شوند . و این بار روی گل آذین تخم گذاری می کنند . تخم ها بعد از تفریخ ، وارد آن ها می شوند و از آن ها تغذیه می کنند . این امر موجب آسیب دیدگی و خشکی گل ها می شود . خسارت این حشرات به شکل حفره های ریز بر روی گل آذین است . که پس از مدتی اطراف حفره ها تغییر رنگ ( قهوه ای ) داده و باعث خشکیدگی بافت گل می شود .

مبارزه :

  • برای جلوگیری از این حشرات می توان در ابتدا با شخم زدن و شعله افکنی در سطح خاک ( در قسمت های سایه انداز درختان ) و قبل از گلدهی درختان این عملیات را انجام داد .
شعله افکنی در خاک
شعله افکنی در خاک
  • یا می توان از روش های شیمیایی بهره برد .
  • در سایه انداز درختان از سم مالاتیون ( به صورت سم پاشی )  استفاده کنید .
  • از سم های دیگری چون دیمتوات به نسبت ۱ در ۱۰۰۰ و پس از ظهور گل آذین ها و همچنین قبل از باز شدن گل ها  ( برای نابودی تخم ها قبل از تبدیل شدن به لاروها ) استفاده کرد . 

 ۳ – پشه گالزا

آفات بالغ و ماده ی آن ها در اوایل فصل بهار ، در زیر برگ ها تخم گذاری می کنند . تخم ها پس از گذشت ۴۸ ساعت باز شده و به لارو تیدیل می شوند . لاروها  وارد بافت برگ می شوند و در اثر فعالیت خود ، سطح برگ برجسته شده و پس از گذشت چند روز به گال تبدیل می شود . در اثر آلودگی زیاد ، تعداد ۲۰۰ الی ۳۰۰ گال بر روی هر برگ نمایان می شود . این عامل باعث لوله ای شدن ، شکنندگی ، ریزش برگ ها  و هم چنین کاهش ذخیره ی غذایی گیاه می شود .

مبارزه :

  • توصیه می شود از روش های شیمیایی استفاده نکنید .
  •  اگر سطح پیشروی آن ها زیاد است چاره ای جز استفاده از سموم شیمیایی نیست .
  • در استان هرمزگان می توان در آخرین ماه زمستان یعنی اسفند ( زمان ظهور جوانه های گل ) سم پاشی کرد .
  • می توان از حشره کش های نفوذی تماسی به همراه حشره کش های سیستمیک بهره برد .

حشره کش های تماسی  ( مثل دیمتوات به نسبت ۱ گرم در ۱لیتر ) می توانند تعداد زیادی  از این حشرات را در زمان خارج شدن از گال ها نابود کنند . سه مرتبه در سال

حشره کش های سیستمیک ( مثل کنفیدور به نسبت ۰/۵گرم در ۱لیتر )  می توانند در همان زمان وارد شدن لاروها به برگ ، باعث نابودی آن ها شوند .  در زمان ظهور جوانه های درخت

۴ – زنجرک انبه 

زنجرک انبه جز شایع ترین آفات این درختان به شمار می رود . این آفات در کل نقاط زیر کشت انبه در جهان دیده شده است . آفات بالغ آن ها در تاج درخت زمستان گذرانی می کند . ۱۴ روز قبل از ظهور گل آذین در روی درختان انبه فعالیت می کنند . حشرات بالغ بعد از تغذیه ، جفت گیری و در نهایت روی گل آذین ها تخم گذاری می کنند . زمان اوج ظهور آفات کامل نسل جدید در مناطقی چون میناب نیمه اول فروردین ماه و در منطقه سیاهو  ( روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بندرعباس در استان هرمزگان ) اواخر فروردین ماه است .

  • فعالیت و تولید مثل همه ی این حشرات در فصل گل دهی است .
  • این امر موجب اختلال در آوند های آبکش گل آذین خواهد شد .
  •  حشرات کامل و پوره ها از جوانه های مولد گل و گل آذین ها تغذیه می کنند .
  • سوراخ های تشکیل شده در اثر بیرون آمدن پوره ها باعث رشد قارچ ها و باکتری ها می شود .
  • مقاومت گل آذین را در برابر عوامل محیطی مثل باد از بین می برد .
  •  تغذیه ی این حشرات و پوره ها باعث خشک شدن گل آذین ، سیاه شدن سرشاخه ها و عدم تشکیل گل و میوه می شوند .

مبارزه :

باید از سموم شیمیایی برای نابودی آن ها استفاده نمود .

برای این مراحل از سموم حشره کش کنفیدور به میزان ۵۰۰ میلی لیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب  استفاده کنید . (به ازای هر ۰/۵ گرم یک لیتر آب نیاز است) .

مراحله اول سمپاشی :

  • ابن سمپاشی باید قبل از به وجود آمدن گل آذین در فصل زمستان صورت گیرد .
  • این عمل باعث نابودی حشرات ماده شده و از تخم گذاری آن ها جلوگیری می کند .

مرحله دوم سمپاشی :

  • بعد از به وجود آمدن گل آذین و قبل از باز شدن شکوفه های درخت باید انجام شود .

مرحله ی سوم سمپاشی :

  • این سم پاشی باید پس از تشکیل میوه ها ی کوچک به ضخامت کمتر از ۱ سانتی متر انجام شود .
  • اگر مرحله ی اول و دوم سمپاشی به حدی باشد که باعث نابودی این حشرات شود . سم پاشی مرحله ی سوم نیازنیست .

۵ – کنه ی جوانه خوار انبه 

این آفات هم جز رایج ترین آفات درخت انبه محسوب می شود . در دمای ۲۵ الی ۲۷ درجه سانتی گراد به مدت ۲ هفته کامل می شوند .

این آفات دو مشکل ایجاد می کنند :

  •  آفاتی که تشکیل گال می کنند .
  • آفاتی که باعث خشک شدن جوانه ها می شوند .

از بین رفتن جوانه ها با خارج شدن جوانه های جانبی همراه است . که باعث جارویی شدن ( خشک شدن و زرد شدن ) در قسمت های رویشی و زایشی گل آذین می شود . کنه ی جوانه خوار انبه به همراه قارچ فوزاریوم باعث نکروز ( بافت مردگی ) جوانه ها می شود . این عمل باعث تشکیل گال در جوانه ها و محل رویش جوانه ی گل و برگ می شود .

مبارزه :

  • برای نابودی کنه ها باید از سموم انویدور (  Envidor ) به نسبت ۰/۵ گرم در ۱ لیتر آب در ۴ مرتبه با فاصله ی کم انجام شود .
  • قارچ کش های گوگردی برای برای جلوگیری از سفیدک های پودری هم به شما کمک می کند .

۶ – سن قهوه ای درخت انبه

آفات بالغ به طول ۲ الی ۲/۵ سانتی متر هستند ، که در طی فصل بهارو تابستان از جوانه ها ، سرشاخه ها و برگ های تازه تغذیه می کنند . این آفات باعث توقف رشد گیاهان می شود . می توانند به درختان خسارت جدی وارد کنند .

مبارزه :

  • این حشرات به دلیل درشت بودن و آهسته حرکت کردن به راحتی با دست قابل شکار می باشند .
  • برای نابودی این حشرات می توان از سموم موسپیلان ( به نسبت ۰/۵ گرم در ۱ لیتر ) در اردیبهشت ماه الی خرداد ماه استفاده نمود .

۷ – تریپس درخت انبه 

پوره ها و حشرات بالغ تریپس ها از برگ ها و میوه ها تغیه کرده و باعث نکروز ( بافت مردگی ) در سلول های آن ها می شود . با تغذیه درواقع باعث نقره ای شدن برگ و میوه ها ، و عدم کیفیت محصول می شوند .

مبارزه :

  • تعداد زیادی از این حشرات توسط کنه ها ، عنکبوت ها و سمپاشی هایی که برای دیگر حشرات استفاده می شود ، از بین می روند .
  • در صورت نیاز می توان از حشره کش هایی چون پروتئوس و اتیون استفاده کرد .

۸ – حشرات سپردار انبه 

جز آفات شایع و خطرناک درختان میوه و انبه محسوب می شود . پوره ها و حشرات کامل از شیره ی  برگ ها و نقاط مختلف درخت انبه تغذیه می کنند و باعث ضعیف شدن آن می شوند . پس از تغذیه ، عسلک ترشح می کنند . این امر موجب پدید آمدن قارچ بر روی قسمت های مختلف درخت می شود .

مبارزه :

  • برای جلوگیری از گسترش این آفات باید شاخ و برگ آلوده را هرس کرد و آن ها را سوزاند .
  • زمان سم پاشی خیلی موثر است . این سمپاشی باید در مرحله ای انجام شود که تخم ها هنوز تفریخ نشده  و پوره ها تشکیل نشده باشند . چراکه بعد از آن عملا برای نابودی این آفات کاری انجام داده نشده است .
  • استفاده از سموم اتیون به نسبت ۱ در ۱۰۰۰ ( ۱ گرم در ۱ لیتر آب به مدت زمان ۱۴ روز ( هر هفته ۱ مرتبه ) به نابود کردن بخش عظیمی از تخم ها و پوره های زیر سپر کمک خواهد کرد .

 ( بیماری های درخت انبه )

۱ – زوال درخت انبه یا سرخشکیدگی 

  • از بیماری های رایج درخت انبه می باشد . در تمامی مناطق زیر کشت انبه در دنیا دیده می شود .

زوال درواقع یک بیماری تلفیقی بوده و شامل چند بیماری چون بلایت ، شانکر ،گموز ( پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه ) این بیماری تحت عنوان زوال یا سر خشکیدگی شناخته می شوند .

این بیماری به شکل کمبود عناصر غذایی ، نکروز سوختگی حاشیه برگ ها و همچنین ریزش آن ها ، خروج شیره از تنه و شاخه ها ، سرخشکیدگی شاخه و در نهایت پوسیدگی ریشه مشاهده می شود . تمامی این مشکلات می تواند باهم اتفاق بیافتد . عامل به وجود آمدن بیماری زوال انبه ، قارچ ها ( قارچ ها بیشترین نقش را در به وجود آمدن زوال دارند ) ، نماتد ها ، باکتری ها ،کمبود مواد غذایی ( آهن ، منگنز ، روی ) ، تنش های آبی و عوامل محیطی چون خشکسالی ها و … هستند .

 کنترل بیماری :

  • تشخیص این بیماری و همچنین پیشروی و کنترل آن بسیار دشوار است .
  • چرا که عوامل زیادی باعث به وجود آمدن آن هستند .
  • اما برای کنترل و شیوع این بیماری می توان از انواع قارچ کش ها کمک گرفت .
  • می توان ازقارچ کش بردو برای جلوگیری از این بیماری استفاده نمود .

در کشور پاکستان هم برای پیشروی بیماری زوال انبه از سم قارچ کش آلیت ، توپسین ام ، در فصل رشد درخت ۲ الی ۳ مرتبه می توان استفاده کرد .

روش ساده تری هم برای کنترل این بیماری وجود دارد . شاخ و برگ های آلوده را حذف کنید و آن ها را بسوزانید .

۲ – سفیدک پودری 

  • این بیماری از بیماری های گل آذین انبه است .
  • در اکثر نقاط زیر کشت انبه در جهان دیده می شود .
  • سفیدک پودری می تواند باعث خسارت به ۸۰% محصول شود .
  • این بیماری بیشتر در هنگام گلدهی و رشد اندام های رویشی جوان اتفاق می افتد .
  • قارچ ها عامل به وجود آمدن این بیماری می باشند .
  • این قارچ ها در طی فصل هایی که بافت جوان وجود ندارد ، روی برگ های قدیمی باقی می مانند .
  • اگر شرایط رشد آن ها فراهم باشد  (در شرایطی که دما بین ۱۲ الی ۳۰ درجه سانتی گراد و رطوبت بین ۶۵ الی ۹۰% ) ، می توانند به بافت های جوان و گل ها حمله کنند .
  • قارچ ها می تواند به صورت مسیلیوم در جوانه های در حال خواب و یا به صورت اندام مکنده در برگ های مسن
    زمستان گذرانی کند و بدین ترتیب آلودگی را از فصلی به فصل دیگر انتقال دهد
    .

قارچ ها ، گل آذین ، برگ و میوه ها را مورد حمله قرار می دهند . روی این بخش ها سفیدک های پودری ایجاد می کنند . در زیر این سفیدک ها ، به تدریج این بخش ها ( گل آذین ، برگ و میوه ها ) شروع به قهوای شدن می کند . در نهایت نکروتیک ( باعث بافت مردگی می شود ) ایجاد می شود . گل آذین ها شدیدا به این بیماری حساسیت نشان می دهند . در این بیماری سطح زیر برگ های جوان آلوده می شود ( در برخی ارقام سطح رویی هم دچار این بیماری می شود ) .

 سطح میوه های جوان ممکن است با سفیدک پودری پوشیده شود و با رشد میوه ، پوست در محل آلودگی ترک خورده و بافت چوب پنبه ای به وجود آید . در نهایت پس از اینکه میوه ها به اندازه لوبیا شدند ، از درخت می افتند .

کنترل بیماری :

حساس بودن به این بیماری در ارقام انبه متفاوت می باشد . برای کنترل این بیماری می توان از ترکیبات گوگردی به صورت محلول پاشی بهره برد . این عمل در هوای گرم و نور فراوان باعث سوختن گل و میوه های تازه تشکیل شده خواهد شد .

  • می توانید از انواع قارچ کش ها ( دینوکاپ به نسبت ۱گرم در ۱ لیتر آب )  به محض مشاهده این بیماری ، برای جلوگیری آن ها استفاده کنید .
  • زمان گلدهی حساس ترین مرحله آلودگی می باشد .
  • به همین دلیل عمل سمپاشی باید در ابتدای این مرحله ( زمان گل دهی ) و نهایتاً تا تشکیل میوه انجام شود .
  • معمولا این بیماری قبل و بعد از تشکیل میوه ها به ندرت اتفاق می افتد .
این مطلب را هم بخوانید !
درخت بلوط

۳ – آنتراکنوز

  • آنتراکنوز ، می تواند به گل آذین ، شاخ و برگ و میوه های درخت انبه آسیب برساند .
  • عامل این بیماری قارچ هامی باشند .
  • قارچ ها می توانند روی تمامی شاخ و برگ ها اسپور تولید کنند .
  • اسپورها توسط آب ، باران ، مه و … پخش شده و باعث آلودگی می شوند .
  • اسپورها در دمای ۲۳ الی ۳۰ درجه و در رطوبت سطحی توسط قارچ ها تولید شده و در رطوبت ۹۵ درصدی تشکیل می شوند .

این بیماری در ابتدا با لکه های منظم و کوچک قهوه ای بر روی برگ اتفاق می افتد . که با شرایط مساعد گسترش یافته و بزرگ می شوند . مرکز زخم های قدیمی و  کهنه رو به زوال رفته و از درخت می افتد . یا باعث سوراخ شدن و خشک شدن برگ ها می شود . این بیماری می تواند حتی باعث خشک شدن سرشاخه ها شود .

این بیماری در گل آذین باعث سوختگی گل و میوه ها می شود .

میوه های جوان در اثر آلودگی زیاد به شدت ریزش می کنند . آلودگی اصلی بعد از برداشت انبه و در میوه های رسیده بیشتر دیده می شود . در میوه ها ، زخم های نامنظم ( به عمق ۵ میلیمتر ) و به رنگ قهوه ای پررنگ مایل به سیاه و کمی فرورفته گسترش می یابد ، که باعث ترک خوردن سطح میوه می شوند . این زخم ها می تواند سطح زیادی از میوه را آلوده کند .

کنترل بیماری :

  • حساسیت به این بیماری در ارقام انبه متفاوت می باشد .
  • اکثزیت ارقام مرغوب به این بیماری حساس بوده و واکنش نشان می دهند .
  • قبل از برداشت انبه باید تمامی سرشاخه ها ، برگ ها را هرس کنید و آن ها را بسوزانید .
  • برای جلوگیری از این بیماری باید از قارچ کش ها استفاده کنید .
در سم پاشی مواردی که از اهمیت زیادی برخوردارند عبارتند از :
  1. غلظت سموم
  2. زمان سمپاشی
  3. فاصله ی تکرار سمپاشی

بهترین زمان سمپاشی با ظهور جوانه گل و هنگام باز شدن گل هاست .

این زمان باعث تشکیل میوه شده و آلودگی قبل و بعد از مرحله ی برداشت را کاهش می دهد .

برای جلوگیری از این بیماری می توان از سموم مانکوزب به نسبت ۲ گرم در ۱ لیتر آب و یا کاربندازیم به نسبت ۱ گرم در ۱ لیتر آب به فاصله ی ۱۵ ( هفته ای یک مرتبه ) روز انجام شود . از قارچ کش هایی چون اکسی کلرور مس به نسبت ۳ گرم در ۱ لیتر آب هم می توان برای کنترل بیماری استفاده کرد . ( به صورت محلول پاشی ) .

یکی از راه های دیگر در کنترل بیماری روش گرمادهی پس از برداشت می باشد . در این روش با آب داغ + قارچ کش بنومیل تمامی میوه ها را ضدعفونی کرده و در آب و قارچ کش غوطه ور می کنند . گرمادهی برای ارقام انبه متفاوت خواهد بود . دقت داشته باشید دمای آب نباید از ۵۵ درجه بیشتر و مدت زمان آن بالاتر از ۵ دقیقه باشد . دمای آب باید از ۵۵ درجه به ۵۲ درجه  در هنگام گرمادهی و غوطه ور کردن میوه ها کاهش یاید . البته می توان به جای آب داغ از آب سرد هم استفاده کرد . ولی قطعا تاثیر آن کمتر خواهد بود .

۵ – پوسیدگی آلترناریایی درخت انبه یا لکه ی سیاه 

  • اکثریت ارقام درخت انبه به این بیماری حساس بوده و واکنش نشان می دهد .
  • عامل اصلی این بیماری قارچ هاست .
  • قارچ ها تولید اسپور می کنند .
  • اسپورها توسط باد ، آب ، باران و … بر روی تمامی قسمت های درخت و میوه پخش می شود .

پوسیدگی آلترناریایی تحت عنوان لکه ی سیاه ، عامل اصلی پوسیدگی بعد از برداشت محصول است . این بیماری می تواند برگ ، گل آذین و میوه را درگیر کرده و بلایت شکوفه ( باعث افت شدید محصول می شود )  را به وجود بیاورد . پوسیدگی آلترناریایی می تواند لکه های کوچک و سیاه رنگ را در سطح میوه ها ایجاد کند . یکی از راه های تشخیص این بیماری فرورفتگی در مرکز لکه های ایجاد شده می باشد و بافت آلوده سفت تر و تیره تر از بافت به وجود آمده توسط بیماری آنتراکنوز است .

 پس از شدت آلودگی این لکه ها گسترش یافته و لکه های بزرگ تری را به وجود می آورد . این بیماری با پیشرفت خود می تواند به قسمت های گوشتی میوه تجاوز کرده و محل را نرم و گندیده کند . 

بیماری لکه ی سیاه می تواند در زیر برگ ها لکه هایی منظم به قطر ۳ میلی متر ایجاد کند .

کنترل بیماری :

  • برای جلوگیری از این بیماری می توان از انواع قارچ کش ها در باغ و پس از برداشت میوه استفاده کرد .
  • برای کنترل این بیماری سه مرتبه سم پاشی با قارچ کش ایپرودیون به مدت ۱۵ روز قبل از برداشت میوه کفایت می کند .
  • بعد از برداشت میوه ها یک مرتبه تیمار آن ها به وسیله ی سم ایپرودیون می تواند در کنترل این بیماری نقش مهمی داشته باشد .

۶ – لکه سیاه باکتریایی ( شانکر سیاه یا شانکر باکتریایی ) 

  • یکی دیگر از بیماری های درخت انبه شانکر سیاه و یا لکه سیاه باکتریایی است .
  • در هند به این بیماری شانکر باکتریایی می گویند .
  • ارقام حساس می توان در اثر این بیماری خسارت ۵۰ درصدی ببینند .
  • این بیماری بیشتر در نواحی گرمسیری به وجود می آید .
  • در استان هرمزگان علائم این بیماری ثبت شده است .
  • عامل اصلی این بیماری باکتری ها هستند .
  • باکتری ها در محیط مرطوب و دمای ۲۵ الی ۳۰ درجه تشکیل می شوند .
  • باکتری ها به وسیله ی عوامل محیطی چون باران و شبنم در باغ پخش می شوند .
  • به اندام هایی چون برگ ها ، شاخه ها و میوه ها می تواند حمله کند .
  • لکه هایی سوخته به قطر ۳ میلی متر در برگ ها به وجود می آورد .

لکه ها پس از مدتی بزرگ و سیاه می شوند و هاله ای زرد اطراف لکه ها در برگ ها به وجود می آید . این لکه ها می تواند به هم پیوند خورده و باعث نکروتیک شود . این زخم ها برجسته و زاویه ای هستند . زخم ها ی قدیمی پس از مدتی خشک شده و به رنگ سفید یا خاکستری متمایل می شوند . ( ترک برمی دارند ) .

روی شاخه ها هم لکه های تیره تشکیل می شود که در امتداد محور اصلی ترک می خورند .

زخم ها در همان ابتدا به شکل هاله ای سوخته بر روی میوها دیده می شود . پس از مدتی زخم ها ( به شکل نامنظم ) ، برجسته و سیاه می شوند . و ترک هایی به عمق ۱۰ الی ۱۵ میلی متر در بافت گوشتی میوه به وجود می آید . در اثر فعالیت باکتری ها در میان این ترک ها ، ضمغ چسبنده ای ترشح می شود . این امر باعث ریزش میوه های جوان می شود . 

کنترل بیماری :

  • حساسیت ارقام مختلف به این بیماری متفاوت خواهد بود .
  • رعایت بهداشت باغ در شیوع این بیماری بسیار موثر است .
  • شاخه های بیمار و آلوده را هرس کنید .
  • برای جلوگیری از این بیماری باید در مناطق مستعد به این بیماری از ارقام مقاوم استفاده نمود .
  • در فصول بارندگی از سم های حفاظتی باویستین به نسبت ۱ در ۱۰۰۰ ( به میزان ۱ گرم سم در ۱ لیتر آب )  یا سم اکسی کلرور مس ( میشوکاپ )  به نسبت ۳ در ۱۰۰۰ ( سه گرم در ۱ لیتر آب )   به صورت محلول پاشی استفاده کنید .

۷ – ایجاد گال روی پوست درخت انبه یا فلسی شدن

  • این بیماری نسبت به عوامل ذکر شده برای درختان انبه از اهمیت کمتری برخوردار است .
  • البته در شرایط حاد می تواند مشکل ساز باشد .
  • عامل اصلی این بیماری گونه ای از قارچ فوزاریوم می باشد .
  • این قارچ می تواند عامل بیماری فلسی شدن ، شانکر و گال را چه در مناطق گرمسیری و چه نیمه گرمسیری ایجاد کند .
  • این بیماری بیشتر به صورت فلسی شدن پوست پایه درخت دیده می شود .

در صورت پیشروی می تواند آوند های آبکش درخت را درگیر کرده و باعث بافت مردگی (نکروز ) شود . پوست درخت از نزدیکی سطح حاک تا محل اتصال اولین شاخه پوسته پوسته (فلسی) می شود .

گل ها بیشتر در روی تنه ی اصلی درخت به وجود می آیند . در همان ابتدا ، گال ها به رنگ سبز کمرنگ و سپس قهواه ای تیره در می آیند . آن ها می توانند به مدت چند سال روی تنه درخت زندگی کنند . در اثر آلودگی شدید می تواند شاخه ها را هم در گیر کرده و باعث از بین رفتن آن ها شوند . این عارضه در قسمت های هرس شده شاخه ها بیشتر دیده می شود .

کنترل بیماری :

  • استفاده از نهال های سالم و عاری از بیماری .
  • ابزاری که برای هرس انتخاب کرده اید کاملا باید ضدعفونی و عاری از آلودگی باشد .

۸ – بد شکلی یا ناهنجاری میوه ی درخت انبه 

  • در اکثریت ارقام درخت انبه دیده شده است .
  • درختان جوان نسبت به درختان پیر ، بیشتر مورد حمله قرار می گیرند .
  • به رشد غیر عادی گل آذین ، بد شکلی یا ناهنجاری گفته می شود .
  • این اتفاق در اثر آلوده شدن شدید گل آذین ( باعث فشرده شدن گل آذین می شود )  و در نتیجه تشکیل میوه های دفرمه است . این گل آذین ها مدت طولانی روی درخت باقی می مانند .
  • بدشکلی میوه ها باعث افت شدید محصول می شود .
  • برخی از پژوهشگران بر این باورند که عامل این بیماری کنه های کنه های اریوفیده و گونه ای از قارچ فوزاریوم می باشد .
  • این بیماری شاخه های رویشی را در گیر کرده و باعث جارویی شدن آن ها می گردد .
  • شاخه های به وجود آمده از جوانه هایی جانبی بد شکل می شود . این اتفاق باعث کوتاه شدن فاصله در میانگره می شود .
  • در این بیماری برگ ها کوچک ، شکننده و به سمت بالا خم می شوند .

کنترل بیماری :

  • شاخه های تشکیل شده از گل آذین های بد شکل را باید هرس کرد .
  • شکوفه های تشکیل شده تازه را به همراه گل آذین های آلوده را هرس کنید .
  •  برای نابودی کنه ها و قارچ ها باید از سموم شیمیایی استفاده شود .

(عوارض فیزیولوژیکی انبه)

۱ – زوال یا از هم گسیختگی داخلی انبه

  • میوه ی ارقام مختلفی از انبه ها الخصوص ارقام هند به این عارضه حساس می باشد .
  • این عارضه باعث از هم گسیختگی بافت و گوشت داخلی انبه می شود .
  • این بیماری بیشتر در میوه های رسیده مشاهده می گردد .

 سه نوع خسارت عمومی در اثر این عوارض شناخته شده است که عبارتند از :

۱ – شل شدن و نرم شدن انتهای میوه

۲ – ژله ای شدن بذر داخلی میوه

۳ – تشکیل حفره در انتهای میوه

حفره ی انتهای میوه ۲ ماه بعد از میوه دهی شروع می شود . درنهایت این حفرها باز شده و در محل اتصال ساقه ی اصلی و بذر دیده می شوند . پس از مدتی پیشروی کرده و بافت سیاه و آلوده می شود . این مشکل باعث آبدار شدن بیش از حد بافت میوه و ژله ای شدن بذرها می شود .

کنترل عارضه :

  • استفاده بیش از حد کود آزته می تواند به این مشکل دامن بزند
  •  پس از کودهای ازته در فرم آمونیوم بیش از اندازه استفاده نکنید .
  • استفاده از کربنات کلسیم به این عارضه کمک خواهد کرد .

۲ – عوارض شوری خاک و عناصر غذایی

  • این درختان به شوری خاک و آب حساس هستند .
  • حساسیت ارقام مختلف انبه در این عارضه ، متفاوت می باشد .
  • این عارضه به صورت سوختگی حاشیه برگ دیده می شود .

معمولا سوختگی و بافت مردگی ( نکروز ) از حاشیه برگ شروع شده و تمامی قسمت های سالم را در بر می گیرد . در نهایت باعث ریزش برگ می شود . البته افزایش عنصر بر و کمبود پتاسیم در خاک های سنگین هم باعث سوختگی برگ و ریزش آن ها می شود .

کنترل عارضه :

  • برای کاهش شوری خاک می توان از کودهای آلی و هیومیک اسید استفاده کرد .
  •  کمبود پتاسیم در خاک هم باعث بروز این عارضه خواهد شد .

خواص میوه درخت انبه

  • میوه ی درخت انبه همانند درخت انگور ، گردو و بادام دارای خواص فراوانی می باشد .
  • سرشار از ویتامین  B ، C ، A چربی ، فیبر ، کربوهیدارت ، پروتئین ، پتاسیم ، منیزیم ، مس و … است .
  • برای درمان آکنه و مشکلات پوستی مفید می باشد .
  • یک مرطوب کننده و روشن کننده ی عالی برای پوست است . ( هم مصرف و هم ماسک آن )
  • باعث تقویت فولیکول مو می شود . از ریزش مو جلوگیری می کند .
  • ویتامین آ موجود در انبه باعث تقویت هوش کودکان می شود .
  • به دلیل کالری کم در انبه مصرف آن باعث لاغری می شود .
  • اگر رژیم غذایی برای افزایش وزن دارید ، می توانید با خوردن شیر انبه آن را کامل کنید .
  • به زخم معده و هضم غذا کمک می کند .
  • مصرف انبه سطح قند خون را کنترل می کند .
  • سیستم ایمنی بدن را مقاوم می کند .
  • از یبوست و اسهال جلوگیری می کند .
  • فشار خون را کاهش می دهد .
  • سطح کلسترول خون را کاهش می دهد .
  • سرشار از آنتی اکسیدان و بتاکاروتن بوده و برای پیشگیری از انواع سرطان ها کاربرد دارد .
  • باعث تقویت بینایی شده و مانع از خشکی چشم ، خارش و سوزش آن می شود .
  • سلامت قلب را تضمین می کند .
  • میوه انبه مانع از کم خونی و بیماری ایدز می شود .
  • باعث قلیایی شدن بدن می شود .
  • باعث خوشبو شدن دهان می شود .
  • برای درمان بواسیر کاربرد دارد .

طبیعت انبه

  • طبیعت انبه سرد و خشک است .

خواص دمنوش برگ درخت انبه

  •  دمنوش آن برای افراد مبتلا به دیابت کاربرد دارد .
  • دمنوش برگ آن به کاهش فشار خون بالا و کنترل سطح قند خون کمک می کند .
  • آرامش بخش بوده و به استرس کمک خواهد کرد .
  • دمنوش آن برای افراد مبتلا به سنگ کلیه مفید می باشد .
  • برای جلوگیری از سرماخوردگی ، برونشیت ، آسم و درمان سکسکه موثر است .
  • از عصاره ی برگ انبه در صنایع آرایشی استفاده می شود .
  • دمنوش آن به اسهال خونی کمک می کند .
  • عصاره برگ انبه به درمان گوش کمک می کند .

مضرات انبه

  • مصرف انبه نارس باعث ایجاد حساسیت می شود .
  • مصرف بیش از اندازه ی انبه برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی مضر است .

دانستی های درخت انبه 

  • طبق آمار ثبت شده مصرف این میوه نسبت به میوه های دیگر در سراسر دنیا بیشتر است .
  • انبه به سلطان میوه ها معروف است .
برچسب ها

دانه برفی

باعث افتخار ماست که با ارائه اطلاعات به شما عزیزان ، در زیبایی منازل و محیط اطراف شما نقش داشته باشیم .

نوشته های مشابه

دیدگاه بگذارید

avatar
بستن