درختان و گیاهان

درخت بادام

همه چیز درباره درخت بادام

معرفی درخت بادام 

کاشت و پرورش درخت بادام ، مستلزم شرایط خوب و ایده آل می باشد .

این نکات را می توانید در دانه برفی فرا بگیرید .

درخت بادام با نام علمی Prunusdulsis جز درختان میوه به حساب می آید .

این درخت به سرزمین های جنوب آسیا و خاورمیانه تعلق دارد . بادام ، جز مغزهای حقیقی نیست ، چرا که از شفت هایی به حساب می آید که دارای پوسته های بیرونی و پوشش های سخت درونی می باشند . مغز ها ، در داخل آنها قرار گرفته اند .

درختان بادام می توانند تا ارتفاع ۵ الی ۹ متر نیز رشد کنند .

قطر آنها چیزی بین ۲۵ الی ۳۰ سانتی متر می باشد .

کشورهایی مانند آمریکا و اسپانیا از جمله بزرگترین تولید کنندگان بادام در دنیا هستند .

درختان بادام ، همانند درختان آلو ، زردآلو ، هلو از راسته گلسرخیان می باشند .

 

 شکوفه های درخت بادام

روش نگهداری از درخت بادام 

نور مورد نیاز 

این درختان را در مکان هایی بکارید که نور کافی برای رشد بهتر و محصولات با کیفیت تر بتوانند دریافت کنند . این درختان حداقل به ۸ ساعت نور مستقیم خورشید در طول روز نیاز دارند .

آب مورد نیاز 

یکی از مهمترین مراحل نگهداری از درختان بادام ، آبیاری آنها می باشد .

از آبی که دارای نمک باشد برای آبیاری این درخت استفاده نکنید .

درختان بادام ، قطعا در تابستان به آبیاری بیشتری نسبت به فصول دیگر سال نیاز دارند . استفاده از سیستم های مکانیزه مانند آبیاری قطره ای بهتری گزینه برای آبیاری درخت بادام به حساب می آید . آبیاری بارانی برای این گونه از درختان کاربردی ندارد .

به طور کلی برای آبیاری درختان بادام :

هفته ای ۱ الی ۲ مرتبه اقدام نمایید .

بارندگی در مناطقی که میزان بارش سالیانه آنها بین ۳۰۰ الی ۵۰۰ میلی لیتر مکعب می باشد ، می تواند برای پرورش درختان بادام به صورت دیم نیز مناسب باشد . اگر ، میزان ذکر شده کمتر بود باید برای آبیاری آنها در باغات اقدام نمایید . و اما اگر میزان بارندگی سالیانه بیشتر از این مقدار بود ، می توانید تراکم درختان بادام را در هر هکتار به تعداد ۱۷۰ الی ۲۰۰ درخت افزایش دهید . میزان آبیاری درختان بادام در روش آبیاری سنتی ، بین ۶ الی ۸ هزار متر مکعب و در آبیاری مکانیزه قطره ای ، بین ۳ الی ۴ هزار متر مکعب می باشد . دقت کنید که در زمان گلدهی درخت بادام ، آبیاری نیاز نیست ، چرا که در این صورت به ریزش گلها منجر خواهد شد .

خاک مورد نیاز

درختان بادام درختان مقاومی هستند .

به صورتی که در خاک های غیر حاصلخیز نیز رشد می کنند .

اما برای رشد بهتر می توان از خاک های سبک شنی ، لومی و کمی آهکی استفاده نمایید . چرا که این خاک ها قابلیت نفوذ آب و حفظ آن و همچنین تهویه مناسب را دارا می باشند . خاک باید دارای زهکشی مناسب باشد . خاکی که این درخت در آن کاشته می شود باید حداقل ۳ متر برای درختان بالغ عمق داشته باشد . ( منظور از عمق این است که در جایی کاشته نشود که عمق کمتر از ۳ متر دارد مانند سراشیبی های کنار صخره و … ) .

دمای مناسب درخت بادام

حداقل دمای قابل تحمل برای درختان بادام ۲۰ – درجه سانتی گراد

حداکثر دمای قابل تحمل برای درختان بادام ۴۰ + درجه سانتی گراد

به صورت کلی این درختان برای رشد بهتر به ۱۰۰ الی ۴۰۰ ساعت قرار گرفتن در دمای ۷ – درجه سانتی گراد هم در سال نیاز دارند .

هرس درخت بادام 

هرس این درخت از اهمیت بالایی در رشد و پرورش آن برخوردار است .

چرا که هرس به موقع باعث رشد و کیفیت بهتر محصولات خواهد شد .

هرس درخت بادام بعد از کاشت و بعد از اولین فصل رشد خود در تعیین شکل اصلی و میوه دهی آنها موثر است . هرس درخت بادام به شکل هرس درخت هلو انجام می شود اما با شدت کمتر ، میوه این درخت بر روی شاخه هایی با عمر یک سال رشد می کند بنابراین ، با هرس کردن درخت ، تشویق می شود تا شاخه های تازه و میوه های بیشتر را ایجاد کند .  هرس این درختان به چند صورت مختلف انجام می شود .

 

درخت بادام
درخت بادام

۱ – هرس شکل برای درخت بادام

این نوع هرس در سه سال اول و تنها به منظور شکل گیری گیاه انجام می شود .

در گونه هایی از درخت بادام که به صورت افقی رشد می کنند درخت را پابلند می گیرند .

نکته :

درختان پا کوتاه ۳۰ الی ۴۰ درصد کوچکتر از درختان استاندارد یا پا بلند هستند .

در این نوع هرس در سال اول درخت را از فاصله ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتی متری سطح خاک قطع می کنند . در گونه های دیگری از درختان بادام که به صورت عمودی رشد می کنند ، مانند موحب علی ، طول تنه باقی مانده از سطح خاک را بین ۷۰ الی ۱۰۰ سانتی متر می گیرند و از این فاصله درخت را قطع می کنند . در سال دوم ۳ الی ۴ شاخه از درخت را که از نظر سلامت از دیگر شاخه ها بهتر هستند را نگه داشته و مابقی شاخه ها کوتاه می شوند و در سال سوم هرس به شکل ساده تری انجام خواهد گرفت زیرا که درخت شکل خود را پیدا کرده است ، به این شکل که یک دوم یا یک سوم از طول شاخه های فرعی درخت را حذف می کنیم .

۲ – هرس باروری یا سالیانه درختان بادام

از سال چهارم به بعد هر سال این نوع هرس در درخت بادام انجام می شود .

این هرس به منظور ایجاد شاخه های تازه و تشویق درخت برای میوه دهی بیشتر انجام می شود . فصل هرس درختان بادام اواخر زمستان می باشد . برای این کار اگر شاخه های خشکیده یا مسن و بالای دو متر را مشاهده کردید و همچنین پاجوش ها را حذف کنید .

۳ – سر برداری درخت بادام 

هرس سربرداری ، به حذف قسمتی از یک شاخه می گویند .

این عمل به تقویت درختان کمک می کند ، به این علت که تراکم جوانه ها در نزدیکی شاخه های جوان دیده می شود . حذف بسیاری از این شاخه ها ، جوانه های باقی مانده را تحریک به رشد بهتر می کنند . این عمل ، کربوهیدرات های ذخیره شده توسط درخت را در اختیار سایر نقاط آن قرار می دهد .

تغذیه و کود دهی 

برای کود دهی درختان بادام ، می توانید از کود های زیر استفاده کنید :

  • کود های پوسیده دامی
  • کود های شیمیایی

کود پوسیده دامی : 

۱۵ الی ۳۰ تن کود دامی در هر هکتار در فصل پاییز و زمستان می توانید به روش چالکود ، کود دهی نمایید .

این مطلب را هم بخوانید !
کاج مطبق

کود شیمیایی : 

از کود های دارای نیتروژن ، پتاسیم ، فسفر ، منیزیم ، کلسیم استفاده نمایید .

برای باغ های تازه تاسیس شده ، میزان N = 45 ، P = 45 ، K = 15 کیلو گرم در هر هکتار و برای باغ های چندین ساله و بارور از میزان N = 90 ، P = 2O5 ، K2O = 30 کیلوگرم یعنی ۲ برابر نسبت به باغات تازه نیاز به کود دهی در هر هکتار دارد .

کود دهی را می توانید در فصل زمستان انجام دهید .

 

مغز درخت بادام
مغز درخت بادام

نحوه تکثیر درخت بادام

تکثیر درختان بادام در خانه ، گلدان و باغچه شما بسیار آسان است .

تکثیر این درخت به چند روش صورت می گیرد که عبارتند از :

  1. کاشت بذر
  2. کاشت نهال
  3. پیوند زدن

کاشت بذر 

بذر باید خام بوده و فراوری و حرارت ندیده باشند .

این بذر ها را می توانید از درختان بادام دیگر تهیه کنید .

بذرها را به مدت ۱۲ ساعت بخیسانید و بعد آنها را به مدت ۲ ماه درون خاک پیت ماس و در دمای ۴ درجه قرار دهید ، بهتر است که خاک کمی هم رطوبت داشته باشد .  بعد می توانید بستر مناسبی از ماسه + خاک برگ تهیه کرده و آنها را هم در گلدان و هم در خاک باغچه بکارید . اگر کاشت آنها را در گلدان انجام می دهید ، دما را بین ۱۸ الی ۲۵ درجه قرار دهید تا عمل جوانه زنی رخ دهد .  این بذرها باید در عمق ۶ الی ۷ سانتی متری خاک کاشته شوند . بهتر است بذرها حدالامکان به صورت عمودی کاشته شود و نوک آنها به سمت بالا قرار بگیرد .  بهترین فصل برای کاشت دانه ها فصل زمستان است تا در فصل بهار شاهد جوانه زدن باشید .

تنها باید شرایط محیطی را تا جوانه زدن آنها فراهم کنید .

درخت بادام برای مرحله جوانه زنی در بهار به سرمای متوسطی در زمستان نیاز دارند .

کاشت نهال :

نهال این درخت را هم می توانید از طریق کاشت بذرها و هم از طریق خرید از گلخانه های تهیه کنید . البته روش قلمه گیری نیز در ابتدا برای شما شرح داده می شود تا در صورت امکان خودتان اقدام به قلمه گیری درخت کنید .

قلمه گیری 

قلمه هایی به طول ۱۲ الی ۱۵ سانتی متر از درخت در فصل بهار و اویل تابستان تهیه کنید . بهتر است از قلمه های جوان و سبز استفاده کنید ، برگ های قسمت پایین را تا جایی که در خاک قرار می گیرند ، حذف کنید . برای ریشه زایی بهتر می توانید از هورمون های ریشه زا استفاده کنید . بستر مناسبی از ترکیبات خاک برگ + ماسه تهیه کرده و قلمه ها را درون آن بکارید . بعد از این عمل آنها را آبیاری نمایید . برای حفظ رطوبت ، از نایلون شفاف استفاده کنید و روی آنها را بپوشانید و در محیطی با نور فیلتر شده قرار دهید . برای پیشگیری از عوامل قارچی ، سطح خاک را با قارچ کش هایی مانند بنومیل و کاپیتان ، هر هفته اسپری نمایید . قلمه ها بعد از یک ماه شروع به ریشه زنی می کنند .

کاشت نهال درخت بادام

ابتدا باید مکانی را برای کاشت درختان در خانه یا باغ در نظر بگیرید . این مکان باید دارای نور گیری خوبی باشد . چاله ای متناسب با سایز نهال ها حفر کنید . چاله ها باید ، از ریشه درخت بزرگتر باشند که به راحتی بتواند درون چاله جای بگیرد . برای اینکه درخت بادام بتواند با سهولت بیشتری ریشه پراکنی کند ، در هنگام شخم زدن و قبل از حفر چاله ، مقداری ماسه به خاک اضافه کنید .

به این نکته دقت کنید که درختان بادام :

  • نمی توانند بارور شوند و باید در کنار آنها نهال های بادام دیگر نیز کاشته شوند .
  • اگر چندین بادام را در کنار یکدیگر کاشتید ، باید فاصله بین آنها ۷ الی ۹ متر باشد .

بعد از کاشتن نهال ها آنها را آبیاری نمایید .

در فصل های گرم سال ، قطعا نهال های شما به آبیاری بیشتری نیاز دارند .

هر هفته نهال های خود را از نظر آفات و عوامل قارچی بررسی کنید .

نکته :

به علت شیرین بودن شکوفه های بادام در بهار ، زنبور ها به آنها جذب می شوند . در این صورت ، گرده افشانی بر روی درختان اتفاق می افتد که این موضوع بسیار خوشایند خواهد بود .

پیوند زدن درخت بادام 

برای کیفیت بهتر محصول و همچنین رشد بهتر درخت بادام ، می توانید از روش پیوند زدن استفاده کنید . به جز درختان بادام ، پیوندک های این درخت را نیز می توانید بر روی پایه های اصلی درختان هلو ، زرد آلو و آلو پیوند بزنید . البته انتخاب و گزینش پایه های مناسب بستگی به شرایط محیطی دارد ، مثلا پایه های هلو در خاک هایی با زهکشی متناسب و رطوبت اندک مناسب هستند و در خاک هایی با رطوبت بالا از پایه های درختان آلو استفاده کنید . تعریف پایه و روش کامل پیوند زدن در مطلب درخت سیب گفته شده است .

آفت و بیماری های درخت بادام 

بیماری های غربالی یا Shot hole disease

این بیماری یکی از بیماری های شایع در درختان هسته دار است و عامل اصلی آن ، قارچ Wilsonomyces carpophilus می باشد . این قارچ به میوه هایی همچون هلو ، زرد آلو ، شلیل ، آلو و بادام خسارت جبران ناپذیری وارد می کند . این بیماری ، سوراخ شدن برگ ها را به دنبال دارد و بیشتر در برگ ها ، میوه ها و سرشاخه ها دیده می شود .

عامل اصلی این بیماری ها موارد زیر است :

رطوبت بیش از حد 

که در این حال باید میزان آبیاری کم گردد .

هرس نکردن بخش های آلوده درخت

که برای درمان این بیماری باید از سم هایی نظیر بردو و بردوفیکس و ترکیبات مسی استفاده نمایید . سم پاشی بردوفیکس بعد از ریختن برگ ها در پاییز و قبل از متورم شدن جوانه ها در زمستان صورت می گیرد . در این صورت از بردوفیکس های ۱۰ * ۱۰۰۰ استفاده می کنند . بردوفیکس های ۵ * ۱۰۰۰ بعد از ریزش گل ها در بهار و بعد از تشکیل میوه ها صورت می گیرد .

زنبور مغز خوار بادام Eurytoma amygalali 

این آفات میوه ها را مورد حمله قرار می دهند .

با تخم ریزی درون میوه ها موجب افتادن میوه ها می شوند .

در این صورت میوه ها شکل مومیایی به خود گرفته و محل تجمع لاروها می شوند .

برای مقابله با آنها ، می توانید میوه های آلوده را از درخت جدا کرده و آنها را بسوزانید  . اما اگر این عمل برای شما کارآمد نبود می توانید از سم های فسفری جذبی نظیر فوزالن استفاده نمایید .

این مطلب را هم بخوانید !
درخت نسترن زرد

سر شاخه خوار بادام Anarsia lineatella

رایجترین آفات درختان بادام و هلو هستند ، و اغلب میوه های هسته دار را مورد حمله قرار می دهند . لارو این آفات در زیر پوسته تنه این درختان زندگی می کنند و از گلبرگ ها ، جوانه ها و سرشاخه ها تغذیه می کنند . برای از بین بردن آنها از آفت کش های مرسوم استفاده کنید .

دیگر آفت ها :

آفات دیگری مانند ، شته آردی بادام ، پرندگان ، حشرات ، کنه ها ، شپشک های خاکستری بادام ، بیماری شانکر باکتریایی ، قارچ عسلی و قارچ ورتیپسیلیوم و … نیز وجود دارند که می توانند به درخت بادام خسارت وارد کنند و برای رفع این آفات می توانید از سموم مخصوص مقابله با هر کدام بهره بگیرید .

کاشت درختان بادام در هر هکتار

اگر پایه های بذری یا همان معمولی درختان بادام کاشته شود ، می توانید تعداد ۲۵۰ درخت در هر هکتار را با فاصله ۶ الی ۷ متری از یکدیگر بکارید . این میزان برای کاشت درختانی است که به صورت درست و مکانیزه آبیاری شوند و در کاشت دیم این میزان به ۵۰ الی ۶۰ تعداد از درختان بادام کاهش می یابد .

درخت بادام بعد از چند سال میوه می دهد؟

درختان بادام ، ۲ سال بعد از کاشت وارد فاز میوه دهی می شوند و می توانند میوه تولید کنند.

درختان ۵ الی ۶ ساله به حداکثر میزان باردهی در طول عمر مفید خود می رسند .

درختان بادام می توانند ۲۰ الی ۲۳ سال عمر کنند .

البته میزان عمر آنها نسبت به گونه ها و شرایط محیطی متغییر خواهد بود .

هر درخت بادام چند کیلو میوه می دهد؟

میزان باردهی در درخت بادام ، بسته به شرایط محیط ، دما ، آبیاری ، نور و … متفاوت است ، طبق آمار به دست آمده ، میزان باردهی درختان بادام ، چیزی بین ۱ الی ۲ تن در هر هکتار پیش بینی شده است . این میزان ، با توجه به موارد ذکر شده متفاوت است .

 

گونه های درخت بادام 

به طور کلی ، درختان بادام به سه دسته متفاوت مانند :

  • بادام تلخ
  • بادام شیرین
  • بادام بدون میوه

دسته بندی می شوند .

۱ – بادام شیرین :

این گونه از درخت بادام ، همانطور که از نام آن مشخص است دارای مغزهای شیرین بوده و علت کاشت آنها به دلیل میوه و مغز آنها و برای مصارف غذایی می باشد .

۲ – بادام تلخ :

اگر بادامی را برای مصرف میوه آن می کارید ، باید دقت داشته باشید که از گونه های تلخ در بین دیگر درختان کاشت نشود ، چرا که بادام های تلخ فقط کاربرد صنعتی دارند ، دارای سیانید بوده و در انواع روغن ها و وسایل آرایشی و … استفاده می شود . گونه دیگری از بادام تلخ وجود دارد با نام P.amigdalus var amara که دارای مزه تلخ هستند و از نظر شکل با درختان بادام شیرین کمی تفاوت دارند . به طور مثال قدی کوتاه تر و تاجی بزرگتر دارند . در هنگام کاشت این درختان در کنار درختان شیرین دقت داشته باشید که گل های درختان بادام تلخ توانایی گرده افشانی و تلخ کردن مزه بادام های درختان بادام شیرین را نیز دارند . این عمل تاثیر دانه گرده را در علم گیاه شناسی Xenia می نامند .

۳ – بادام بدون میوه : 

گونه ای دیگر از بادام ها هستند که تنها به جهت زیبایی کاشت می شود .

این گونه از بادام شکوفه تولید می کند اما این شکوفه ها تبدیل به میوه نخواهد شد .

دلیل دو قلو شدن مغزها چیست ؟

علت این موضوع شامل موارد زیر می باشد .

  • عوامل محیطی
  • ژنتیک
  • دمای پایین
  • گلدهی زود هنگام

بادام ها از نظر مغز و چوب نیز در ۵ دسته زیر قرار می گیرند .

  1. پوست بسیار سخت
  2. پوست نیمه سخت
  3. پوست سخت
  4. پوست نرم و معمولی
  5. پوست کاغذی

علت زرد شدن و ریختن برگ های درخت بادام :

آبیاری بیش از اندازه و رطوبت همیشگی خاک باعث این مورد می شود .

علت ریزش گل های درخت بادام :

نور کم ، کاشت درختان بادام در سایه منجر به ریزش گل ها و در نتیجه میوه ندادن آنها منجر می شود .

دانستنی های درخت بادام 

  • درختان بادام برای مرحله جوانه زنی در بهار به سرمای متوسطی در زمستان نیاز دارند ، بنابراین ، کاشت این درختان در مناطق کوهستانی ، سرمای مورد نیاز جوانه زنی را برای آنها فراهم می سازد. اگر سرما بیش از اندازه باشد ، شکوفه ها از بین خواهند رفت . این درختان ، درختان مقاومی هستند و قادر به تحمل سرمای ۱۸- الی ۲۰- درجه سانتی گراد هستند . بادام ها علاوه بر سرما و موارد ذکر شده به گرمای تابستان نیز برای رویش جوانه ها نیازمند هستند .
  • میوه های این درختان را هم در فصل بهار به صورت سبز ( چغاله ) و اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز به صورت خشک برداشت می کنند .
  • میوه درختان بادام در باغ هایی که آبیاری آنها به صورت دیم می باشد ، نسبت به باغاتی که آبیاری می شوند زودتر می رسد .
  • محصولات بادام هم به صورت دستی و هم مکانیکی قابل برداشت هستند .
  • گل های درخت بادام به رنگ صورتی کم رنگ هستند و از زمان شکوفایی گل ها تا زمان برداشت میوه حدود ۶ الی ۷ ماه طول می کشد .

خواص و کاربرد بادام 

  • بادام ، سرشار از عناصر مفیدی چون کلسیم ، فسفر ، آهن ، پروتئین ، منیزیم ، فیبر و منینز است .
  • مصرف بادام سطح هوشیاری را چند برابر می کند و می تواند ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد .
  • روغن بادام برای عملکرد بهتر سیستم عصبی کاربرد دارد .
  • سطح کلسترول خون HDL (کلسترول خوب) را افزایش و سطح LDL (کلسترول بد) را کاهش می دهد .
  • برای جلوگیری از پوکی استخوان استفاده می شود .
  • برای جلوگیری از بیماری های قلبی مورد استفاده قرار می گیرد .
  • باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود .
  • در سلامت پوست و مو نقش مهمی دارد .
  • از کم خونی جلوگیری می کند .
  • برای خانم های باردار بسیار مفید بوده و به رشد جنین کمک خواهد کرد .
  • مانع از سرطان می شود .
  • اسید های چرب اشباع در مغز بادام در کاهش اشتها و کاهش وزن موثر هستند .
  • مصرف بادام ، یبوست را بهبود می بخشد .
  • روغن بادام ، باعث درخشندگی موها می شود .
  • متابولیسم و سوخت و ساز بدن را کنترل می کند .
  • برای درمان تب نیز مفید است .
  • مصرف بادام ، باعث از بین رفتن جوش ها و آکنه ها می شود و رویش موی سر را کاهش می دهد .

امتیاز
رتبه این مطلب
برچسب ها

دانه برفی

باعث افتخار ماست که با ارائه اطلاعات به شما عزیزان ، در زیبایی منازل و محیط اطراف شما نقش داشته باشیم .

نوشته های مشابه

guest
4 دیدگاه کاربران
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
نمایش همه نظرات
4
0
به چه چیزی تمایل دارید لطفا دیدگاه بگذاریدx
()
x
بستن