Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
درختان و گیاهان

درخت انار

نگهداری و کاشت درخت انار

معرفی و شناخت درخت انار 

قصد داریم در دانه برفی به معرفی درخت انار با نام علمی punica granatum  ، نام انگلیسی POMEGRANATE و همچنین کاشت و نگهداری این درخت بهشتی بپردازیم ما را تا پایان همراهی کنید . انار ، از راسته ی مورد سانان ، تیره ی حنائیان و سرده ی اناریان محسوب می شود . کاشت درخت انار در باغ و همچنین در باغچه ی منازل شما کار آسانی است به شرطی که بتوانید منطقه ی مناسبی را برای کشت انتخاب کرده و الزامات این درخت را برآورده سازید .

  • زیستگاه اصلی آن ایران تا کوه های هیمالیا در شمال کشور هند می باشد .
  •  انار بیش از ۲۰ گونه ی متفاوت در جهان دارد .
  • ارتفاع این درختان در شرایط ایده آل ۶ الی ۸ متر و یا بیشتر است .
  • درخت انار پا کوتاه هم وجود دارد که یک درخت تزئینی بوده و ارتفاع آن ۵۰ سانتی متر تا ۱/۵ متر می باشد . این درختان برای کاشت در گلدان مناسب هستند . میوه ی این درختان معمولا ترش و کوچک می باشند .
  • دارای گل های نسبتا درشت ، به رنگ قرمز و فاقد بو و به شکل زنگوله است .
  • این گل ها دارای اندام نر و ماده هستند .
  • میوه بیشتر در انتهای شاخه ها ی میوه دهنده  (میخچه یا اسپور Spur) به وجود می آیند .
  • انار میوه ای با پوست زرد تا قرمز و آبدار می باشد .
  •  این میوه ، هسته دار ( حدود ۶۰۰ هسته ) با طعم شیرین ، ترش و ملس است .
  • این میوه دارای دانه هایی به رنگ قرمز تا سیاه و گاهی سفید می باشد .

کشور های تولید کننده ی انار 

کاشت این میوه بیشتر در کشورهایی چون افغانستان ، ایران ، پاکستان ، ارمنستان ، گرجستان ، مصر ، تونس ، لیبی ، سوریه ، لبنان فلسطین ، یونان ، ایتالیا ، فرانسه ، آلمان ، ژاپن ، برمه ، بنگلادش ، مراکش ، استرالیا ، امریکا ، عراق و ترکیه دیده می شود . امروزه این گیاهان در سواحل دریای شمال و مناطق استپی جنگل های غرب در لرستان ، کردستان، بختیاری و فارس به صورت وحشی می رویند .

شرایط نگهداری از درخت انار 

نور مورد نیاز 

این درخت همانند درخت زیتون ، درخت انگور ، و … به مکانی پرنور برای رشد و تولید محصول بهتر و باکیفیت تر دارد . این درختان برای تولید محصول بهتر روزانه حداقل  ۶ الی ۸ ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارند . پس از کاشت آن ها در محل سایه خودداری کنید چرا که کاشت این درختان در محیط های سایه بان ، باعث به وجود آمدن میو های کوچک تر و کم آب تر می شود . بهتر است که آن ها را در محلی نور گیر و با فاصله مناسب بکارید .

آب مورد نیاز 

  • آبیاری ، یکی از عوامل مهم در بازدهی بیشتر و کیفیت بهتر محصول است .
  • بارندگی مورد نیاز انار ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی متر در سال است .

به طور کلی درختان انار به آبیاری کمی نیاز دارند . ولی با این حال آبیاری درست و به موقع این درختان در تعیین میزان عملکرد و کیفیت بهتر میوه و حتی کنترل آفات نقش به سزایی دارد . درختان بالغ  ( هر ۱۰ الی ۱۵ روز ۱ بار ) انار به آبیاری کمتری نسبت به درختان جوان و نهال ها ( هر هفته ۱ الی ۲ بار در فصل رشد ) دارند . نهال ها برای رشد بهتر به آبیاری منظمی  و یا حتی روزانه در فصل رشد نیاز خواهند داشت .

( آبیاری درختان انار به صورت زیر انجام می شود )

آبیاری در زمستان ( یخ آب)

آبیاری در اواسط فصل زمستان و در هنگام خواب درخت به منظور حفظ رطوبت خاک و از بین بردن آفات درخت بعد از کوددهی و هرس زمستانه صورت می گیرد . این عمل شرایط مناسبی برای درخت را برای بیدار شدن از خواب زمستانه و شکل گیری جوانه ها و … فراهم می سازد .

آبیاری قبل از باز شدن جوانه های درختان 

در اواخر فصل زمستان یعنی در اواسط اسفندماه و در صورت بارش کم در زمستان ، این آبیاری را انجام می دهند . آبیاری بیش از حد هم در این فصل ، رشد خشبی درختان را بالا برده و بر گلدهی آن تاثیر معکوس می گذارد . برای جلوگیری این اتفاق باید قبل از رسیدن به این دوره و بعد از آبیاری در زمستان ( یخ آب ) به علت آبیاری کم در طی فصل زمستان و مناسب نبودن شرایط برای رشد درخت ،  باید نسبت به آبیاری در نوبت های دیگر قبل از رسیدن به این دوره اقدام کرد . این آبیاری جز حساس ترین آب دهی در طی فصل رشد است .

آبیاری در زمان گل دهی 

آبیاری غیر اصولی و بیش از حد در این دوره سبب ریزش گل ها و عدم محصول می شود . در آبیاری سنتی معمولا این گیاهان بعد از یخ آب زمستان تا تبدیل شدن گل های اول به میوه در اواسط فصل بهار ( اردیبهشت ) آبیاری نمی شوند . که این خود در موارد خشکسالی  و در صورت نبود رطوبت ( درخاک ) باعث خسارت می شود . در روش های آبیاری قطره ای میزان آب نیز قابل کنترل و اندازه گیری است .

آبیاری در زمان رشد 

این دوره به دلیل دمای بالا و شرایط محیط و تبخیر و تعریق ، درختان به آبیاری درست و اصولی نیاز خواهند داشت . اگر در این زمان در آبیاری این درختان کوتاهی کنید نتیجه ی نامطلوب آن را قطعا خواهید دید . آثار آن به شکل آفتاب سوختگی سطحی میوه ها و تنه اصلی و ریزش میوه و همچنین زرد شدن برگ را در پی خواهد داشت . برای آبیاری درست از سیستم های آبیاری قطره ای و تحت فشار استفاده کنید .

 آبیاری پایان دوره ی رشد درخت و رسیدن میوه ها 

در این زمان ، دمای هوا رفته رفته کاهش پیدا می کند و رنگ میوه ها از زرد به قرمز می گراید . آبیاری درست در این موقع باعث رشد کامل میوه ها و حفظ کیفیت محصول می شود . آبیاری بیش از اندازه در این دوره باعث ترکیدگی میوه ها می شود . در این دوره باید آب کافی ( نه کم و نه زیاد ) و به کم کم در اختیار درخت انار قرار داد تا از افزایش میوه های آسیب دیده جلوگیری شود .

خاک مورد نیاز 

این گیاهان را در هر خاکی ( از شنی گرفته تا رسی ) می توان کاشت .

باید خاک  این درختان  اندکی قلیایی باشد و pH آن برابر با ۷٫۵ باشد .

سعی کنید از خاک های مرغوب با زهکش بالا و تهویه ی مناسب استفاده کنید .

درختان انار حتی در زمین های با خاک شور هم می توانند زندگی کنند .

ریشه ی درختان انار تا عمق ۱/۵ متری خاک به صورت عمودی نفوذ می کنند .

این در حالی که عرض این ریشه ها تا شعاع ۲/۵ متری خاک به صورت افقی گسترش می یابد .

دمای مورد نیاز

این گیاهان ، معمولا در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری بیشتر دیده می شوند . درختان پیر و شیرین نسبت به درختان جوان با میوه های ترش در برابر سرما ضعیف تر هستند . نیاز سرمایی درختان انار ۲۵۰ الی ۴۰۰ ساعت با دمای  بین ۰ تا ۷ درجه سانتی گراد تامین می گردد . درخت انار ، در اکثر آب و هوا به غیر از آب و هوا های مناطقی با زمستان سرد و طولانی ، سازگاری با آب و هوای مختلف که دارای بهار آفتابی و تابستانی گرم باشند را دارد .

این درختان به دماهای پایین واکنش نشان می دهند و دمای کمتر از ۱۲ – درجه سانتی گراد را نمی توانند تحمل کنند . در دمای ۱۵ – حتی ریشه های درخت هم آسیب خواهند دید و از بین خواهند رفت . پس قبل از خرید نهال ها باید آب و هوای منطقه ی قابل کاشت و همچنین  وضعیت دوره های سرمای زمستانه را بررسی کرده و نسبت به دما و شرایط محیطی آن اقدام به کاشت نهال های درختان میوه کنید .

در استان هایی که سرمای زمستان تا ۱۰ – درجه سانتی گراد باشد باید از کاشت درختان انار خودداری شود . سرمای طولانی و بیش از حد بهاره هم موجب عدم شکل گیری گل ها ، از بین رفتن آن ها و در نتیجه کاهش محصول می شود . دمای ۴۵ الی ۵۰ درجه سانتی گراد باعث خسارت به درخت و هم چنین افزایش تبخیر و تعرق گیاه و کاهش آب موجود در درخت و میو ه ی آن خواهد شد . دمای مناسب برای کاشت و پرورش درخت انار ۲۵ الی ۳۵ درجه ی سانتی گراد می باشد .

نکته :   درختان انار در مناطق ساحلی و مرطوب به صورت گیاهان همیشه سبز دیده می شوند . درحالی که در مناطق خشک با زمستانهای سخت ، یک درخت خزان دار محسوب می شود .

 

انواع درختان انار 

  1. ملس ممتاز ساوه
  2. ملس ترش ساوه
  3. ملس یوسف خانی ساوه
  4. ملس دانه قرمز
  5. ملس تبربزی ساوه
  6. آمنه خاتونی
  7. شیشه کپ فردوس ملس یزد
  8. شیرین شاهوار
  9. نادری بادرود
  10. ملس
  11. قجاق قم
  12. قیاسی
  13. شاه بار
  14. کدویی
  15. میخوش
  16. شهوار
  17.  زاغ
  18. انار صاحبی
  19. رباب نی ریز

تقویت و کوددهی درختان انار

درختان انار همانند اکثر درختان میوه نیازمند کوددهی و تقویت هستند .

برای این درختان از کودهای آمونیوم سولفات استفاده کنید . در سال های اول کاشت ۳ مرتبه به میزان ( یک سوم یک فنجان ) ، کوددهی کنید . مرحله ی اول در اواسط بهمن ماه تا اوایل اسفند ماه ،مرحله ی دوم از  اواسط اردیبهشت تا اوایل خرداد ، و مرحله ی سوم  اواسط شهریور تا اوایل مهر، برای کود دادن زمان مناسبی است .

 انواع هرس درخت انار 

هرس فرم درخت انار 

فرم دهی مناسب از الزامات داشتن یک باغ انار تجاری است .

با توجه به فاصله کاشت درختان می توانید درختان خود را یک یا چند پایه کنید . اگر فاصله کاشت درختان انار شما کمتر از سه متر است توصیه می شود استفاده از روش هرس تک پایه را انجام دهید . ولی برای درختان انار با فواصل بیش از ۳ متر بهتر از درختان خود را چند پایه نمایید .

  ۱ – هرس تک پایه درخت انار

در هرس تک پایه ، تنه های اضافی باید از قسمت انتهایی و از محل اتصال به طوق ریشه حذف شود . ابتدا خاک اطراف درخت را کنار بزنید و محیط اطراف درخت را تمیز کنید . شاخه اصلی درخت را با دقت انتخاب کرده و سایر شاخه ها را قطع کنید . البته باید شاخه ای را انتخاب کنید که در قسمت بالای آن حداقل ۳ انشعاب فرعی وجود داشته باشد . سپس تنه باقی مانده را از محل طوقه ریشه تا محل انشعاب تاج ( محل رویش شاخه های فرعی ) از هر گونه جوانه برگ یا شاخه تمیز کنید .

 ۲ – هرس چند پایه درخت انار 

ابتدا باید چند تنه اصلی که از زاویه مناسب نسبت به یکدیگر برخوردار هستند ( برای الگوی سه تنه ، زاویه مناسب بین تنه ها باید حداقل ۶۰ درجه باشد ) را انتخاب کنید . دقت کنید که این تنه ها از تقارن کامل با درختان هرس شده مجاور برخوردار باشند ، تا در زمان تکامل و رشد مزاحم یکدیگر نباشند . سپس می توانید مابقی تنه ها را از محل طوقه جدا کنید .

هرس باردهی درخت انار 

هرس باردهی نقش مهمی در افزایش باردهی درختان انار و تولید میوه های مرغوب دارد .

هرس باردهی را می توان در دو زمان انجام داد .

۱ – هرس سبز ( هرس تابستانه

هرس سبز به منظور هدایت درخت برای تولید جوانه های جانبی و رویش جوانه گل و برگ بر روی آنها در اواسط تابستان انجام می شود .این نوع هرس از اوایل مرداد ماه و پس از کامل شدن گل های دوم انار آغاز و تا اواخر پاییز ادامه می یابد . در این هرس علاوه بر حذف پاچوش ها ، تنه جوش ها و نرک ها ، شاخه های خشک شده و بیمار یا آفت زده ، می توان نسبت به قطع سر شاخه های چوبی و حذف جوانه ابتدایی اقدام نمود .

۲ – هرس خشک (هرس زمستانه

در زمان هرس خشک ، علاوه بر حذف همه موارد قابل حذف از روی درخت ( پاجوش ها ، تنه جوش ها ، نرک ها ، شاخه های آفت زده و یا بیمار ) باید بر حفظ اسکلت اصلی و مراقبت از ارتفاع مناسب درخت تمرکز نمود . حذف شاخه های نابجای درون تاج که مانع اصلی نفوذ نور آفتاب به مرکز درخت هستند و شاخه های جانبی نابجا ، از نکات اصلی و مهم ، جهت حفظ فرم صحیح این درخت می باشند .

این مطلب را هم بخوانید !
درخت اقاقیا

نکاتی درباره هرس درخت انار

  • تنک کردن مرکز تاج درخت نقش مهمی در رسیدن نور کافی به شاخه های میانی دارد .
  • سر برداری سالیانه ، موجب حفظ ارتفاع درخت می شود .
  • سبک کردن شاخه های جانبی مانع از تراکم شاخه ها در فضای درختان دیگر خواهد شد .

میخچه ها :

میخچه ها محل تشکیل گل و میوه می باشند .

طول این میخچه ها حدود ۱ الی ۲۰ سانتی متر بوده و جوانه های گل به صورت فرد و زوج بر روی این شاخه های باریک رشد می کنند . میخچه ها را به هیچ عنوان هرس نکنید .احتمال تشکیل میوه بر روی میخچه ها تا سال سوم بعد از رویش وجود دارد .

نرک ها :

نرک ها ، شاخه های چوبی هستند که به صورت عمود از روی شاخه های فرعی رشد می کنند .

نرک ها فاقد جوانه گل بوده و باروری ندارند .

از آنجا که جوانه گل انار بر روی شاخه های ۱ الی ۴ ساله رشد می کند ، با دقت بر روی شاخه های فرعی عمودی که فاقد گل می باشند می توان نرک ها را شناسایی و حذف کرد . اواسط تابستان و بعد از تکمیل گل دوم ، بهترین زمان برای شناسایی نرک ها و حذف آنها می باشد .

جوانه های انتهایی :

جوانه های انتهایی از اجزای مهم درخت انار هستند .

این جوانه ها فعالیت زیادی داشته و بسته به غلظت شیره گیاه رفتار متفاوتی دارند .

در شرایط غلظت حداکثری :

این جوانه ها تبدیل به جوانه چوب شده و سرشاخه تولید می کنند .

در شرایط غلظت متوسط :

تولید جوانه برگ و یا میخچه های میوه دهنده می کنند .

در شرایط غلظت ضعیف :

به صورت ترکه های لخت و باریک و نیمه خشک بر روی درخت انار باقی می مانند .

در فرایند هرس باردهی تنها این جوانه های ضعیف باید از روی درخت انار حذف گردد .

درخت انار چند سالگی میوه می دهد ؟

بعد از کاشت این درختان به مدت ۳ الی ۵ سال زمان نیاز است که درخت از فاز رویشی وارد فاز میوه دهی شوند . یعنی این درختان در سال سوم تا پنجم می توانند میوه تولید کنند . در سنین ۱۵ الی ۲۰ سالگی به تولید عادی خواهند رسید . در صورت شرایط مطلوب آب و هوایی هر سال می تواند محصول تولید کند . 

طول عمر مفید درختان انار 

طول عمر درختان انار بستگی به نوع رقم ، شرایط آب و هوایی ، سن درختان ، نحوه ی مراقبت های زراعی ( آبیاری درست ، شخم ، هرس ، تغذیه و … دارد . اما اگر شرایط مطلوب و ایده آل را نظر بگیریم ، عمر اقتصادی ( منظور سال های تولید میوه است ) درختان انار معمولا بین ۳۰ الی ۴۰ سال است . در حالی که این درختان می تواند ۸۰ الی ۱۰۰ سال هم عمر کنند و یا حتی محصول تولید کند . اما پس از ۳۰ الی ۴۰ سال قطعا با افت کاهش محصول روبه رو می شوند . 

درخت انار چه میزان میوه تولید می کند ؟

طبق آمار به دست آمده وزارت جهاد کشاورزی ، متوسط عملکرد باغات انار کشور در سال زراعی ۱۳۸۴ برابر ۱۲/۵ تن (۱۲۵۱۹کیلوگرم ) در هر هکتار بوده است . درحالی که عملکرد انارکاران نمونه تا ۱۲۰تن ( ۱۲۰۰۰۰هزار کیلو ) انار در هر هکتار بوده است . 

فاصله ی کاشت درختان انار از هم 

فاصله ی کاشت و تراکم درختان انار به شرایط زمین ، نوع رقم درخت ، شرایط آب و هوایی و خاک و … بستگی دارد . اما در شرایط مناسب می توان تعداد این درختان را در هر هکتار بین ۵۵۰ الی ۶۵۰ اصله در نظر داشت . یعنی حدودا با فاصله ی ۴ متری از یکدیگر می توان اقدام به کاشت کرد .

علت ترکیدگی انار روی درخت چیست ؟

از رایج ترین مشکلات نگهداری درخت انار محسوب می شود .

به عوامل طبیعی مانند تغیرات شدید دمایی ، آبیاری بیش از حد و نامنظم ، واریته های حساس  ، سرمای زودرس پاییزه  با باران و … بستگی دارد . این ترک خوردگی ها معمولا در انار های کوچک تر مشاهده می گردد . شاید تصور کنید که انار های بزرگتر و آبدار تر باید بیشتر در معرض ترک خوردگی باشند اما این موضوع  کاملا با سنگینی انار رابطه عکس دارد . این ترک خوردگی ها معمولا در انار های به وجود آمده با خاک شور بیشتر است .

فصل برداشت انار 

انار را از نظر رسیدن و موقع برداشت به سه گروه تقسیم می کنند که عبارتند از :

به طور کلی ۹۰ درصد محصولات درختان انار در فصل پاییز و در مهر ماه قابل برداشت هستند .

۱ – زودرس شیرین :

این نوع انار ها تا اواسط شهریور ماه می رسند .

  • قند بردسکن ( سیاه)
  •  بریت شیراز
  • آقا محمدعلی
  • پوست سیاه شیرین
  • پوست سفید شیرین
  • ملس شیرین 
  • آلک شیرین 

۲ –  زود رس ترش :

این نوع ارقام انار  در فصل پاییز یعنی اوایل مهرماه می رسند و باید به موقع برداشت شوند . زیرا این دو گونه از انار را نمی توان در انبار نگهداری کرد .

  • آلک ترش 
  • انار های تابستانی ترش 

۳ – دیر رس :

این گونه از نظر کیفیت ، طعم ، آب گیری ، رب و کنسانتره بهترین نوع انار هستند . واریته های ذکر شده در فصل پاییز یعنی از اوایل مهرماه تا اوایل آبان ماه می رسند .

  • رباب نی ریز
  • شیشه کپ فردوس ملس یزد
  • نادری بادرود
  • خزر بردسکن
  • اردستانی مه ولات
  • بجستان
  • قجاق قم
  • ملس ترش 
  • پوست سفید ترش

آفات درخت انار

آفات درخت انار عبارتند از :

 ۱ – کرم سفید ریشه Polyphylla olivieri

از آفات گل رز و انواع درختان (گیلاس ، گلابی ، سیب ، به ، هلو ، گوجه،  آلو ، زردآلو ، آلبالو ، انار ، انگور ،  انواع صیفی جات ، و … )  و درخت انار محسوب می شود . این حشرات در اکثر نقاط ایران دیده می شوند . با تغذیه از ریشه ی درختان باعث آسیب رساندن به ریشه ی انواع درختان می شود و از بین رفتن آن ها می شود . این حشرات به صورت کرم در زیر خاک زندگی می کنند و پس از بالغ شدن به سوسک های خالدار تبدیل خواخند شد . برای خواندن مطالب بیشتر درباره ی این موضوع مطلب درخت گیلاس بخش کرم سفید ریشه را مطالعه کنید .

۲ – پوسیدگی درخت انار Pomegranate crown and root rot

عامل پیدایش این مشکل باکتری ها ، قارچ ها ، مخمر ها و نماتد ها ( نوعی کرم لوله ای ریشه گرهی  )  هستند . این قارچ ها می تواند به وسیله ی کود های حیوانی به درخت و میوه ی آن سرایت کنند و باعث آسیب رساندن  به ریشه ، درخت و میوه شوند . برای نابودی این قارچ ها و باکتری ها و کرم های گلو گاه ( این کرم ها در تاج بالای میوه انار زندگی کرده و وارد میوه می شوند . )  از روش پرتو زایی گاما در محدوده ۱۰۰ کیلو وات استفاده می کنند . برای جلوگیری از آسیب دیدن میوه می توانید از سموم گاز متیل بروماید هم برای نابودی کرم گلوگاه ( رایجترین و بارز ترین آفات درخت انار است )  و هم برای انواع باکتری ها و قارچ ها استفاده کنید  .

از روش های گرما دهی هم می توان برای از بین رفتن آفات استفاده کرد . برای پیشگیری می توان در زمان قبل از برداشت محصول از انواع قارچ ها هم بهره برد . بعد از برداشت میوه می توان به وسیله ی محلول ۲ در هزار تیابندازول میوه ها را ضد عفونی کرد .

۳ – شته انار Aphis punicae

با کفشدوزک ،  زنبور تریکوگراما یا بال توری سبز ، این آفات را به شکل طبیعی می توان کنترل کرد . بهتر است از سموم کنترل کننده برای دفع این شته ها استفاده نکنید . برای خواندن مطالب بیشتر درباره ی شته می توانید به صفحه ی شته و کنترل آن مراجعه کنید .

۴ – مگس سفید انار Aleyrodidae

این مگس ها کوچک بوده و از راسته ی جوربافان و خانواده ی Aleurodidae با بیش از ۱۵۵۰ گونه مختلف وجود دارند . این حشرات بیشتر در مناطق گرمسیری دیده می شوند . حشرات بالغ به طول ۱ تا ۲ میلیمتر و دارای بال های سفید چرمی  بوده و سطح بدن آن ها پوشیده از پودرهای سفید رنگ است . این حشرات در زیر برگ درختان زندگی کرده و تخم گذاری می کنند و از شیره ی گیاهی تغذیه می کنند . آفات اقتصادی باغات انار محسوب نمی شود و از طریق دشمنان طبیعی مثل زنبور پارازیت Trichaporus sp از خانواده Aphelinidae کنترل می شوند . نیازی به مبارزه  شیمیایی در بیشتر مواقع نخواهد بود .

 ۵ – سوسک چوبخوار انار Chrysobothris parvipunctata

یکی از عوامل مهم در خشکی تنه و سرشاخه هاست .  آفات  نابالغ به رنگ کرم تا زرد و به طول ۳ سانتی متر دیده می شوند . در حالی که با بالغ شدن تغییر رنگ یافته (به سوسک تبدیل می شوند)  و به قهوه ای با نقاط سفید رنگ در اواسط فصل بهار ظاهر می شوند . سوسک ها از بافت های نرم و نازک درخت تغذیه کرده و بر روی شاخه ها تخم می گذارد . تخم ها پس از تبدیل شدن به لارو ، در تابستان تا پاییز در زیر پوست درخت زندگی کرده و فعالیت دارند .

باعث تضعیف شاخه ها و تنه ها می شوند . در اثر شدت آلودگی در اثر فعالیت لاروها در طول فصل تابستان شاخه ها رفته رفته ضعیف شده و سبز خشک و یا زرد خشک خواهند شد . در شرایط عادی توسط حشرات دیگر مورد حمله قرار می گیرند . بهترین راه کار برای جلوگیری از گسترش آن ها انجام مدیریت صحیح و رعایت مسائل زراعی ، به ویژه رعایت دور آبیاری و بهداشت عمومی باغ است .

۶ – سوسک میوه خوار انار Nitidulidae( سوسک شیره خوار Sap beetle) 

بدن این حشرات بیضی شکل و کوچک هستند . حشرات بالغ آن ها از ترشحات شیرین درخت یا شیره میوه و یا حتی از میوه های خشک تغذیه می کنند .

در بین این آفات سه نوع در باغهای انار ، انجیر و خرما بیشتر دیده می شوند که عبارتند از :

  1. Carpophilus
  2. Haptoncus
  3. Urophorus

لاروها ی این سه نوع به رنگ سفید و کشیده با پاهای سینه ای مشخص و با تحرک نسبتا زیاد می باشند و بیشتر در میوه های گندیده زندگی می کنند . از این رو آفات بالغ چه در سطح خارجی و چه در سطح داخلی دستگاه هاضمه خود ، مخمرها و باکتری ها (عامل پوسیدگی)  و توده های اسپور را باخود حمل می کنند . در داخل میوه ها وارد شده از میوه ها و عصاره تغذیه کرده و عامل پوسیدگی را به داخل آن ها می برد . این سوسک ها در داخل میوه ها تخم می گذارند و سوسک های جدیدی را در داخل میوه به وجود می آورد . این حشرات می توانند با هر تخم گذاری حدود ۱/۵ الی ۲ هزار تخم بگذارد .

برای جلوگیری از آن ها می توانید میوه های ترک خورده و باقی مانده و همچنین افتاده بر روی زمین را جمع آوری کرده و آن ها را بسوزانید .

۷ – کنه ی قرمز انار Tenuipalpus punicae

جز مهمترین آفات درخت انارو گیلاس به شمار رفته و به کنه قرمز اروپایی معروف است .

این آفت ، در زمستان بر روی شاخه های درخت تخم گذاری می کند و لاروها را به وجود می آورد . کنه قرمز با مکیدن شیره از برگ ، پوست  و میوه تغذیه کرده  و باعث ضخیم شدن و زنگ زدگی برگ ها می شود . با تغذیه آن ها ، در برگ ها و میوه ها لکه هایی قهوه ای و کم رنگ ایجاد شده و باعث ریزش برگ ها و خشک شدن شاخه ها می شوند .

تغذیه این کنه ها باعث ترکیدگی انار ها می شود . همانطور که از اسم آن ها مشخص است رنگ کنه های بالغ نارنجی روشن تا قرمز و پس از بلوغ و تغذیه  از میوه ها و … ، لکه های سیاه رنگی در اطراف بدن آن پدید می آید . فصل فعالیت این آفت در بهار و پاییز و بیشتر در تابستان و زمستان می باشد . برای از جلوگیری از پیشروی آن ها می توان از کنه کش هایی مانند نیسورون استفاده کرد .

این مطلب را هم بخوانید !
گل کروتون و همه چیز درباره آن

۸ – پروانه ی گل خوار انار ( جوانه خوار) notocelia rosaecolana 

این آفات در حالت بالغ ، پروانه های کوچکی هستند .

طول این حشرات حدود ۷ میلیمتر و عرض بال های آن حدود ۱٫۳ سانتی متر می باشد .

اغلب در درختان انار غیر مثمر دیده می شوند .

رنگ این پروانه ها قهوه ای با نوارهای سفید رنگ می باشد ، اما در سنین بزرگتر به رنگ قرمز ارغوانی تغییر حالت می دهد . لارو این آفت بسیار پر جنب و جوش می باشد که به وسیله یک سری تار آویزان می شود . معمولا فضولات این آفت درون گل انار مشاهده می شود . زمان پیدایش این حشره به صورت کامل با زمان ظاهر شدن گل انار یکی است . گل های اناری که به این حشره آلوده شده باشند ریزش پیدا می کنند . تعداد این پروانه ها در سالهای مختلف و در مناطق متفاوت یکسان نیست و عمر این حشره یک سال می باشد .

۸ مورد توضیح داده شده به ترتیب در تصویر زیر مشاهده می شود .

آفات درخت انار

۹ – شپشک های انار

این شپشک ها عبارتند از :

 ۱ – شپشک های آرد آلود Pseudococcus citri Ri

این شپشک ها بیشتر در شمال و اغلب روی سر شاخه ها و تنه ی درخت انار دیده می شود .

 ۲ – شپشک های روسی Ceroplasts rusci Linnaeus

ابن شپشک ها در درختان انار ، انجیر و همچنین درختان سردسیر دیده می شوند . این حشرات فصل زمستان را به صورت پوره سن دو و روی شاخه های جوان درختان می گذرانند . در فصل بهار شروع به فعالیت کرده و در آخرین ماه بهار یعنی خرداد به یک حشره ی بالغ ( شکل نیمه کروی دارند ) تبدیل می شود .

۳ – شپشک های واوی Lepidosaphes conchiformis Germ

این شپشک ها دارای سپر هستند . این حشرات به درخت سیب و انار و همچنین درختان میوه ی دیگر می توانند آسیب برسانند .

 ۴ -شپشک های  چینی Ceroplastes sinensis G

این آفات بیشتر در شمال کشور وجود دارند و نمی توانند به درختان انار آسیب جدی رسانند .

هر ۴ مورد در تصویر زیر مشاهده می شود .

شپشک های درخت انار

۱۰ – کرم گلوگاه انار  Spectrobates ceratoniae zaller

  • این کرم از آفات رایج درخت انار ، خرما و انجیر محسوب می شود .
  • این کرم ها می توانند خسارت جدی به میوه ها وارد کنند .
  • در صورت طغیان می تواند ۹۰ درصد محصول را از بین ببرد .
  • در داخل تاج میوه ی انار تخم گذاری می کنند .

این کرم هادر فصل زمستان در تاج و داخل میوه های باقی مانده از سال گذشته ، زمستان را پشت سر می گذارند . طول این کرم ها ۲/۵ سانتی متر بوده و پس گذراندن دوره ی شفیرگی در اوایل بهار ، در اواسط بهار یعنی اردیبهشت ماه ( زمان شگفتن گل های انار ) به پروانه تبدیل می شوند . هر پروانه ماده می تواند حدودا ۲۰ تخم بگذارد . تخم ها بعد از ۱۰ روز به کرم تبدیل می شود .  این کرم ها بین ۲۰ الی ۳۰ روز لارو به مدت ۶ الی ۸ روز شفیره می باشند .

روش شیمیایی برای از بین بردن این کرم ها غیر ممکن است . چراکه با سم پاشی حشرات مفید دیگر از بین خواهند رفت . احتمال بیماری الخصوص طغیان کنه ها بیشتر می شود . برای از بین بردن این آفات باید الزامات به زراعی ، مکانیکی ، فیزیکی و بیولوژیکی را به کار گرفت .

عکس کرم گلوگاه در تصویر زیر مشاهده می شود .

روش های کنترل کرم گلوگاه 

۱ – به زراعی :

در این روش باید تمامی شرایط اعم از شخم زدن درختان در پاییز ، رعایت نمودن فاصله کاشت ، نوع خاک ، سن درختان ، تغذیه و کوددهی ، شرایط آب و هوایی ، ازبین بردن علف های هرز و… برای کاشت درخت انار را در نظر داشت .

۲ – مکانیکی و فیزیکی :

در این روش باید همه ی انار های آفت زده بر روی درختان و همچنین افتاده بر روی زمین را جمع آوری کرده و در قفس های مخصوص توری شکل قرار دهید . این عمل باعث می شود که زنبور های پارازیتوئید (نوعی حشرات مفید) و زنبورهای تریکوگراما در باغ پراکنده شوند و این حشرات ( کرم گلوگاه ) را از بین ببرند . در روش دیگر می توان با قرار دادن مقداری گل درون تاج انار و حذف پرچم های آن در اوایل فصل بهار تا حدی از خسارت جلوگیری کرد .

در روش دیگر می توان با بکار گیری فرومون های جنسی از گسترش این آفات جلوگیری کنید . فرومون جنسی این آفات در بازار عرضه می شود . ( تله های فرمونی)

تعریف فرومون های جنسی : 

این فرومون ها مواد فراری هستند که توسط حشره ماده ترشح می شود و باعث جلب توجه حشرات نر می شود . یک حشره ترشح کننده ، می تواند درحشره یا حشرات دیگری پاسخ‌ های رفتاری مشابه ایجاد کند .

۳ – بیو لوژیکی  با زنبورهای تریکوگراما :

این زنبورها درون تخم های کرم گلوگاه تخم ریزی می کنند و باعث از بین رفتن این آفت می شوند به این عمل پارازیته می گویند .

تکثیر درخت انار 

این درختان را به ۳ روش می توانید تکثیر کنید .

 

۱ – کاشت بذر  (روش جنسی) :

  • ابتدا پوست و گوشت روی بذرها را جدا کنید .

بستر مناسبی از پیت ماس + خاک باغچه + ماسه تهیه کنید و بذرها را در عمق ۲ سانتی متری خاک بکارید . بهتر است بستر کشت مرطوب باشد . در محیط هایی بانور ملایم قرار دهید تا جوانه بزنند . بذرها بعد از ۱ ماه جوانه خواهند زد . هر زمان که خاک بستر خشک شد بهتر است آبیاری صورت گیرد . در این زمان دما را بین ۲۵ درجه سانتی گراد نگه دارید . بعد از جوانه زدن هر کدام را در گلدان مستقلی بکارید تا به نهال های ۵۰ سانتی متری تبدیل شوند .

حال شما یک درخت انار پرورش داده اید که می توان آن را در باغچه و یا باغ خود بکارید . ابتدا گودالی متناسب با ریشه ی درخت  ( گودالی به عمق ۶۰ سانتی متر ) حفر کنید . مقداری کود دامی پوسیده را با خاکی که می خواهید درون گودال بریزید مخلوط کنید . نهال ها را درون چاله ها بگذارید به طوری که ریشه ها آسیب نبیند .

بعد از این کار خاک مخلوط شده را درون چاله بریزید و خوب لگد کوب کنید . بعد از این مرحله ، نهال ها را آبیاری کنید . در این صورت مقداری از خاک نشست خواهد کرد که لازم است مجددا کمی خاک پای نهال ها ریخته شود . بعد از اینکه برای اولین بار نهال و قلمه ی این درخت را آبیاری کردید ، باید به صورت روزانه آن را آبیاری کنید تا زمانی که برگ های تازه ای از آن مشاهده کردید .

نکته : درختی که به وجود می آورید ممکن است مشابه درختی که از آن بذر تهیه کرده اید نباشد .

۲ – قلمه گیری (غیر جنسی)  :

  • قلمه هایی به طول ۲۵ الی ۴۰ سانتی متر از گیاه مادر جدا کنید .
  • از درختان مرغوب قلمه گیری کنید .

فصل جدا کردن این قلمه ها در اواسط زمستان تا اوایل فصل بهار (قلمه های چوب سخت) و یا در تابستان ( قلمه های چوب نرم ) می باشد . بستر مناسبی از خاک هایی مثل خاک باغچه + ماسه + پیت ماس تهیه کرده و قلمه ها را به هورمون ریشه زایی (  IBA و NAA  با غلظت بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی گرم در لیتر ) آغشته کنید و آن ها را در گلدان بکارید . در مکان های روشن قرار دهید و هر زمان که خاک گلدان خشک شد آبیاری کنید . بهتر است دما برای ریشه دار شدن ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی گراد باشد . بعد از ریشه دار شدن می توانید آن ها را در اوایل فصل بهار در باغچه و یا باغ بکارید .

۳ – خوابانیدن هوایی ( غیر جنسی ) :

  • در این روش نیازی به بریدن شاخه ها در همان ابتدا نیست .
  • این عمل را در بهار انجام دهید .

ابتدا قسمتی از شاخه انتخاب کنید که نه خیلی سخت و نه خیلی نرم است و عاری از آفات و بیماری است . برگ ها و تیغ های آن را جدا کنید و از قسمت مسطح شاخه حدود ۱ سانتی متر زیر گره برش بزنید . و پوست درخت را جدا کنید . از یک دستمال کاغذی استفاده کنید آن را به هورمون ریشه زایی ( IBA و NAA ) آغشته کنید و بر روی قسمت برش خورده قرار دهید . از یک نایلون شفاف و مقاوم  استفاده کنید . در اطراف شاخه بپیچانید ٬ قسمت پایین این نایلون را با نخ گره بزنید .

نایلون رو با خزه و کود گیاهی مخلوط خیس شده پر کرده و آن را بهم فشرده کنید . قسمت بالایی نایلون را گره زده و آن را تا به مدت ۲۰ روز رها کنید تا ریشه بزند . بعد از ریشه دار شدن آن را چند سانتی متر زیر محل ریشه دار شده برش بزنید و در گلدان حاوی خاک باغچه + پیت ماس + ماسه بکارید و آبیاری کنید .

۴ – پاجوش درخت انار (غیر جنسی) :

  • فصل کاشت پاجوش ها در بهار است .

شما می توانید از پاجوش هایی که در کنار گیاه مادری رشد می کنند اقدام به تکثیر این درختان کنید . ابتدا پاجوش های ریشه دار از گیاه مادر جدا کنید . بستر مناسبی از خاک باغچه + پیت ماس + ماسه تهیه کنید و پاجوش ها را در گلدان بکارید . و آبیاری کنید . زمانی که پاجوش ها رشد کردند به باغچه انتقال دهید .

 

خواص آب انار
خواص آب انار

خواص انار 

  • ارزش غذایی انار در جدول لینک مرتبط ، مشخص می باشد که بسیار غنی است .
  • انار سرشار از کلسیم ، پروتئین ، چربی ، سدیم ، پتاسیم ، آهن و آنتی اکسیدان است .
  • مصرف انار باعث گردش خون شده و فولیکول های مو را تقویت  و از ریزش آن جلوگیری می کند .
  • مصرف انار در کاهش بیماری های قلبی موثر اشت .
  • به درمان انواع عفونت ها کمک می کند .
  • به جلوگیری از هموروئید کمک خواهد کرد .
  • از سرطان پوست جلوگیری می کند .
  • برای بهبود بینایی و جلوگیری از ضعیف شدن چشم مفید است .
  • آب انار همانند آسپیرین عمل می کند.
  • دمنوش گل انار درمان کننده پیوره و خون ریزی لثه می باشد.
  • باعث دفع مضرات دخانیات می‌شود .
  • باعث کنترل سطح قند خون می شود .
  • یک تصفیه کننده عالی برای خون است .
  • فشار خون را کاهش داده و کنترل می کند .
  • از انواع سرطان جلوگیری می کند .
  • باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود .
  • مصرف انار به کم خونی کمک به سزایی خواهد کرد .
  • مصرف انار برای پیشگیری از آلزایمر مفید می باشد .
  • مصرف آن به نرمی پوست کمک کرده و باعث بهبود جوش و آکنه و پوست های آسیب دیده می شود .

مضرات انار 

  • افرادی که دیابت دارند باید زیر نظر پزشک انار مصرف کنند .
  • کسانی که سرد مزاج هستند از مصرف بیش از اندازه ی آن خودداری کنند . چراکه باعث نفخ می گردد .
  • خوردن این میوه برای افراد مبتلا به زخم معده و روده توصیه نمی گردد .
  • اگر رژیم غذایی خاصی برای لاغری دارید از مصرف بیش از اندازه ی انار خودداری کنید .
  • مصرف بیش از اندازه آن باعث تهوع ، استفراغ ، درد شکم و اسهال خواهد شد .
  • مصرف بیش از اندازه آن باعث تورم صورت ، خارش ، گلو درد ، مشکلات پوستی و … می شود .
  • مصرف بیش از اندازه آب انار باعث یبوست می گردد .
  • انار ترش نیروی جنسی را کاهش می دهد .

دانستی ها

  • انار ، جز ۱۰ میوه ی مطرح و برتر دنیا محسوب می شود .
  • این درخت جز درختان سریع الرشد محسوب می شود .
  • رقم  واندرفول ( Wonderful ) معروفترین گونه ی انار در اسپانیا و آمریکا است .
  • ایران با حدود ۶۴۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت ، جز بزرگترین کشور تولید کننده ی انار ، با میزان سالیانه ۸۰۰ هزار تن در دنیاست .
  • سطح زیرکشت انار در کشور هند حدود ۴۲۰۰۰ هکتار است . جز دومین کشور تولید کننده انار در جهان محسوب می شود .
  • در کشور ایران شهرهای ساوه ، نی ریز و فردوس از تولید کنندگان انار می باشند .
  • تیغ های روی شاخه های این درخت بسیار تیز است که در هنگام برداشت محصول کمی مشکل ساز خواهند بود .
برچسب ها

دانه برفی

باعث افتخار ماست که با ارائه اطلاعات به شما عزیزان ، در زیبایی منازل و محیط اطراف شما نقش داشته باشیم .

نوشته های مشابه

دیدگاه بگذارید

avatar
بستن